Glas Javnosti

'SRPSKI PLAĆENIK STRADAO U JERMENIJI': Na mrežama kruži vest da je POGINUO ALEKSA ĐURIĆ, ali istina je POTPUNO DRUGAČIJA! (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana koji svakim danom postaje sve intenzivniji a broj žrtava raste iz sata u sat, pokrenuo je i informacioni rat, a pojedini portali i društvene mreže prenele su vest koja već neko vreme kruži internetom, objavivši da je srpski plaćenik koji pripada grupi Vagner Aleksa Đurić, navodno poginuo u Jermeniji.

Na tviter portalu 911 News objavljena je vest da je navodni srpski plaćenik Aleksa Đurić poginuo u Jermeniji ali tu nije kraj.

U tekstu se navodi i da sprska vlada planira da objavi zvanično saopštenje u kome će osuditi pogibiju i zvanično podržati Jermeniju.

Vest su preneli i pojedini srpski tviteraši, ali mnogi su prozreli ovu lažnu vest, jer je već nekoliko puta Aleksa Đurić "umirao" u raznim sukobima širom sveta ali. 

Tako se u drugom tviter nalogu od 23. maja navodi da je Đurić poginuo u Libiji nedaleko od Tripolija.

Da stvar bude bizarnija, i na turskim mrežama pojavila se vest da je poginuo izvesni Aleksa Đurić, ali je umesto njega stavljena slika, ni manje ni više nego srpskog glumca Miloša Bikovića o čemu više možete pročitati ovde.

Na kanalu Jutjub može se čak videti i kratak snimak koji je posvećen Đuriću uz poruku: nemoj iskrvariti sam u tuđoj zemlji ostavljen od svojih prijatelja.

Mnogi su u ovome videli pokušaj Rusije da zataška prisustvo Vagner grupe u Libiji.

Šta je Vagner grupa

 Vagner grupa je jedna od najtajnijih vojnih formacija, a prema tvrdnjama nekih analitičara prisutni su na brojnim žarištima širom sveta.

Prema nekim navodima, to je privatna paravojna organizacija za koju se veruje da obavlja zadatke koje zvanična ruska vojska ne može zbog javnosti, a navodno, u vlasništvu je Jevgenija Prigožina, poslovnog čoveka bliskog Putinu.

NJen osnivač Dmitrij Valerjevič Utkin 2013. bio je angažovan na "obezbeđivanju naftnih polja i naftovoda u Siriji", a godinu dana kasnije njegovi ljudi su se prvi put pod nazivom Vagner grupa pojavili u Donbasu na početku sukoba na istoku Ukrajine.

U Siriji su ruski plaćenici 2016. učestvovali u ofanzivi protiv Islamske države, a u narednim godinama i u drugim operacijama tokom građanskog rata u toj zemlji.

Prema podacima dostupnim na internetu, pripadnici Vagner grupe delovali su i u Sudanu, Mozambiku i Venecueli, a mediji su 2019. pisali o njihovoj pomoći snagama vlade sa zapada Libije da zauzmu Tripoli i poraze vladu na istoku te zemlje, ali su istočne trupe uz pomoć turske vojske ove godine prešle u kontraofanzivu i oterale vagnerovce.

(Glas javnosti/Republika.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR