Glas Javnosti

Srpski inat kao pokretač protesta u SAD: Legendarni reper podsetio na tragičnu sudbinu 17-godišnje srpske heroine

Svet
Autor: Strahinja Nikolić

Protesti koji od 26. maja traju u Sjedinjenim Američkim Državama započeli su kao pokazatelj nezadovoljstva nakon ubistva Džordža Flojda od strane policije Mineapolisa, ali su u međuvremenu prerasli u masovne demonstracije čiji cilj je promena celokupnog sistema. Deo tih demonstracija postala je i jedna od žena čija tragična sudbina je obeležila istoriju Srbije, Lepa Radić.

I to zahvaljujući čoveku od kog verovatno niko ne bi očekivao ovakav vid osvrta na istorijske događaje.

No, pre nego što pređemo na konkretna imena, na kratko ćemo prošetati kroz istoriju. Tačnije, u 1921. godinu i grad Tulsa u državi Oklahoma, kada je tada 17-godišnja Sara Pejdž optužila dve godine starijeg Dika Roulanda za navodno "zlostavljanje", iako ju je Rouland, prema navodima većine istorijskih izvora, uhvatio za ruku kako ne bi pao nakon što se sapleo pri ulasku u lift. Pejdž je vrisnula, Rouland nedugo potom uhapšen i optužen za napad, a besna rulja sačinjena od belaca okupila se ispred sudnice kako bi izrazila protest. 

Nedugo potom, Tulsom se pronela informacija da je Rouland linčovan, što je nateralo pripadnike crne zajednice da i oni izađu na ulice, pa je u narednih 16 sati, od 31. maja do 1. juna, trajalo opsadno stanje u ovom gradu. Život je izgubilo 36 ljudi, od čega 26 crnaca, a koliko je situacija izmakla kontroli pokazuje i činjenica da su, prema svedočenjima brojnih stanovnika, grad nadletali privatni avioni iz kojih su bacane bombe, a iz pušaka je pucano na porodice koje su bile na ulicama. Oko 10.000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom, a "Rasni masakr u Tulsi" dobio je epitet najvećeg rasnog zločina u istoriji. 


Ovaj događaj je poslužio kao inspiracija za seriju "Nadzirači", a on sam je bio posledica jednog od najjezivijih rasnih zločina iz 25. maja 1911. godine, kada su Laura i njen sin L.D. Nelson izvučeni iz zatvora i obešeni na mostu u gradu Okemah u Oklahomi. Njih su prethodno zatvorili pod optužbom da su ubili zamenika šerifa Džordža Lonija tokom pretrage imanja pod optužbom da su ukrali kravu. Lauru su, po dolasku do mosta, silovali, potom su ih oboje obesili, a fotografije njihovih tela iskorišćene kao pozadina razglednica.

 

 

Fotografiju Laurinog tela objavio je američki reper O'Šej Džekson na svom Tviter nalogu, uz reči "Senat SAD ne veruje da je ovo bio zločin".

 

Desetak sati kasnije, ovaj reper, javnosti poznatiji kao Ajs Klub, inače jedan od najvećih boraca za prava crnaca u SAD, i tvorac legendarne rep grupe "NWA", bez pratećeg komentara okačio je fotografiju vešanja Lepe Radić, 17-godišnje jugoslovenske heroine koju su 1943. godine Nemci prvo uhapsili prilikom transporta ranjenika nakon bitke na Neretvi, a zatim je i obesili nakon što je odbila da im pruži bilo kakve podatke. "Ја nisam izdajnik svog naroda. Оni će se sami otkriti kada budu uništavali zlikovce poput vas", rekla je ona dok su joj stavljali omču oko vrata. 

 

Ono što je sigurno jeste da je ovakav njegov potez imao efekta, pa je usledio veliki broj komentara: 


Iako će povod za ovakav Kjubov potez po svemu sudeći ostati misterija, činjenica da je devojčica iz Srbije poslužila kao inspiracija u jeku jedne od najžešćih borbi za ljudska prava u novijoj istoriji sveta trebalo bi da nam posluži kao podatak za ponos, ali i opomena da stranci povremeno našu istoriju vrednuju od nas samih. A ko zna... Možda je momka iz Komptona inspirisala rečenica koju je SS pukovnik August Šmithuber dobio od strane svojih potčinjenih, nakon što je Lepa obešena:

"Banditkinja, obešena u Bosanskoj Krupi, pokazala neviđen inat".

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR