Glas Javnosti

Sicilija: Pozivi na pobunu šire se društvenim mrežama

Svet
Autor: Glas Javnosti

Stvaraju se grupe na Facebooku i na Wahts App-u: ”Moramo razvaliti sve supermarkete, a ako dođu panduri... Stvorili smo grupu kako bismo preneli jasnu poruku da se nešto mora preduzeti za dobro naše dece i naših porodica: ima porodica koje proživljavaju teške trenutke i nemaju šta da jedu”.

Marano ( M5S): "Moguće je da na Siciliji dođe do društvene pobune, neka regionalna vlada izradi plan borbe protiv siromaštva."

Javljaju se prvi signali opasne društvene napetosti kao posledica neočekivane i iznenadne pojave korona krize. Proteklih je dana ministar za Jug Italije, Giuseppe Provenzano, izrazio spremnost da pruži podršku i primenu mere za pomoć socijalno ugroženim osobama. Čini se da je donošenje mera neophodno kako bi se očuvao javni red i društvena održivost nacije. Naime, proteklih su dana na Siciliji zabeleženi događaji koji potvrđuju stanje opasne društvene napetosti.

U četvrtak, 26. marta skupina od oko dvadeset građana ušla je u jedan supermarket u Palermu, napunili su korpe prehrambenim artiklima i pokušali probiti kase bez da plate. U velikom strahu zbog nastale situacije osoblje supermarketa odmah je pozvalo policiju koja je brzo intervenisala i uspela da umiri stanje.

Kako dani prolaze tako se povećava i društvena napetost na italijanskom otoku. U Palermu je društvena napetost dosegla vrhunac. Ove nedelje su stvorene razne grupe na društvenim mrežama. ”Stvorili smo grupu kako bismo preneli jasnu poruku da se nešto mora preduzeti za dobro naše dece i naših porodica: ima porodica koje proživljavaju teške trenutke i nemaju šta da jedu”.

I u Paternu, gradu od 46 000 stanovnika provincije Catanie, stvorena je Wahats App grupa putem koje se otvoreno upućuju pozivi građanima na pljačku marketa. U audio poruci koja je kružila društvenim mrežama građani su pozvani na pobunu u koliko gradska administracija i gradonačelnik Nino Naso ne prihvate zahteve građana. Fails s audio porukom dospeo je do karabinjera koji su prijavili autora snimka zbog pozivanja na kršenje javnog reda i mira.

Regionalni zastupnik M5S, Jose Marano, pozvao je državne i regionalne institucije da provere da li je regionalna vlast već pripremila plan mera kako bi umanjila stanje opasne socijalne napetosti.

Nakon teške zdravstvene krize koja pogađa Italiju, moguće je da će na Siciliji, a možda i šire, izbiti društvena kriza nepoznatih razmera i posledica. Sicilija već sada beleži visoku stopu porodica koje žive na rubu siromaštva. Mnogima preti otkaz, mnogi neće uspeti da naplate izdate fakture, neki će morati zatvoriti prodavnice.

Izvor: iVijesti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR