Glas Javnosti

Samo sanjajte o imunizaciji stanovnika, to bi značilo gomile mrtvih

Svet
Autor: Glas javnosti

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc upozorio je građane da će korona virus Austrijance pratiti još mesecima.

Upozorio je, u izjavi za javni servis ORF, da je, ako dođe do promene brojki u negativnom smeru, moguće da se ograničenja, koja su od juče popuštena, vrate na restriktivniji nivo.

Kurc je ukazao da će se velikom pažnjom pratiti broj hospitalizovanih, kao i broj novih infekcija, ali i faktor reprodukcije virusa, koji mora biti ispod 1.

- Ako te brojke pogledamo aktuelno, onda je to veoma pozitivan broj. Međutim čim se to bude promenilo pokrenućemo alarm. Jedno je jasno virus će nas mesecima pratiti i moguće je da ćemo morati ponovo uvesti ograničenja - kazao je on, navodeći kao primer druge zemlje kao što je Singapur, gde je bilo jednog koraka napred i ponovo jedan korak nazad.

Kurc je poručio da kriza nije prevaziđena i da će trajati još više meseci. Austrija, prema njegovim rečima, želi da obazrivo i postepeno ide u pravcu normalnosti popuštanjem mera. U idealnom slučaju, kako konstatuje, to će funkcionisati sa aktivnim merama i higijenom, dodajući da u ovom trenutku nema naznaka za "korak nazad".

Što se vakcine protiv korona virusa tiče kaže da će sigurno poći nešto za rukom u međunarodnoj potrazi, ali da će bolest ostati u svakom slučaju više meseci. Onima koji sanjaju o imunizaciji stanovništva Kurc je poručio da trenutno u Austriji postoji zaraženost stanovništva od jedan odsto, tako da bi takav pravac značio mnoge inficirane i mrtve.

Cilj Austrije je da bolest drži pod kontrolom na jako niskom nivou, i da ne dozvoli da od iskre nastane ponovo požar.

Ukazao je da je novina što će biti uvedeno testiranje u staračkim domovima i kod medicinskog osoblja, a da će posle kraja aprila, kada se bude evaluiralo stanje posle otvaranja prodavnica, znati da li će ograničenja ostati na snazi u aktuelnom obliku, ili će dalje biti popuštena.

Kada je reč o odluci da male radnje mogu otvoriti u prvom koraku labavljenja mera, Kurc je rekao da je traženo fer rešenje. Što se škola tiče kazao je da se mora čekati, i da će one najranije sredinom maja biti otvorene.

 

 

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR