Glas Javnosti

SAD se podsmevaju Rusiji: Tu vakcinu ne bi probali ni na majmunima, a kamoli na ljudima

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija se "pohvalila" vakcinom i polako ulazi u fazu probe dok ni SZO, a ni okruženje nisu sigurni u ispravnost iste. Čak ni SAD koja ima veliki broj obolelih ne želi da se upušta u rizik probanja ruske vakcine jer smatraju da nije prošla sve faze provere i da nije sigurna, iako Rusi nude otvoreno saradnju.

- Trenutno nemamo dovoljno informacija za donošenje presude. Razgovaramo sa Rusijom da dobijemo dodatne informacije kako bismo razumeli status tog proizvoda, sprovedena ispitivanja i zatim koji bi mogli biti sledeći koraci - kaže viši savetnik generalnog direktora SZO Brus Ejlvard o ruskoj vakcini.
 
U izveštaju se napominje da je predsednik Putin odobrio vakcinu ranije ove nedelje, tvrdeći da imunizacija štiti ljude do dve godine, a da ne ponudi bilo kakve naučne dokaze. Nijedan stvarni naučnik nigde nije pružio procenu dužine imuniteta COVID-19 koju vakcina može da pruži, jer je virus previše nov da bi neko mogao da shvati odgovor.

SZO i njeni partneri uključili su devet eksperimentalnih lekova COVID-19 koji su u naprednom testiranju u svojoj Covak inicijativi. To je mehanizam ulaganja SZO koji ohrabruje zemlje da se pridruže kako bi mogle da dobiju rani pristup vakcinama. Pomoću ove inicijative biće prikupljena i sredstva za zemlje u razvoju.

Ruski zvaničnici rekli su da su ponudili "neviđenu saradnju" sa operativnim Vorp Spidom, ali "SAD trenutno nisu otvorene" za ruski medicinski napredak.

- Postoji opšti osećaj nepoverenja Rusiji sa američke strane, i verujemo da se tehnologije - uključujući vakcinu, testiranje i lečenje - ne usvajaju u SAD zbog tog nepoverenja - rekao je visoki zvaničnik.

Predsednik Tramp obavešten je o ruskoj vakcini, izjavila je u četvrtak sekretarica za štampu Bele kuće Kajli Mekenani. Dodala je da američke vakcine prolaze kroz "rigorozne" faze ispitivanja i moraju se držati mnogo viših standarda.

- Nema šanse da u SAD-u neko to pokuša (ruska vakcina) ni na majmunima, a kamoli ljudima - rekao je izvor .

Ruski zvaničnici su takođe rekli da je Rusija otvorena za puštanje američkih kompanija da proizvode rusku vakcinu u SAD. Rekli su da su neke američke kompanije zainteresovane, bez otkrivanja imena.

Nakon odbijanja, ruski izvori su rekli da bi Vašington trebalo da "ozbiljno razmotri usvajanje" vakcine.

- Ako se naša vakcina pokaže kao jedna od najefikasnijih, postaviće se pitanja zašto SAD nisu dublje istraživale ovu opciju, zašto je politika dobila pristup vakcini - rekao je ruski zvaničnik.

Dok sve liči na pandemijsku parodiju, SAD imaju stvarne zabrinutosti za rusku vakcinu jer ne postoje dokazi koji bi mogli utvrditi kako lek deluje.

- Sada u Rusiji imaju dovoljno obolelih da bi mogli da sprovedu klinička ispitivanja, ali čini se da to nisu radili u dovoljno velikim razmerama. Nije bilo eksperimenata sa ovom vakcinom. Oni su premalo radili na ljudima da bi odlučili da li će to raditi u većem obimu. Govorimo o potpuno neadekvatnim podacima o sigurnosti - rekao je savetnik američke vlade. 

Bivši visoki zvaničnik američke administracije rekao je da je ruska vakcina "šala", te da je ni SZO ne uzima previše ozbiljno. Isti izvor rekao je da je Kina bliža pobedi u trci sa vakcinama, jer se ta država drži istih protokola kao i zapadne zemlje.

- Kina jako želi da se pridruži svetu normalnog reagovanja i regulacije - rekla je ta osoba.

Za razliku od Rusije, Kina je podelila podatke o istraživanju vakcine za nekoliko kandidata, pokazujući eksperimentalni lek koji je bio efikasan kako je bilo predviđeno u prvim fazama testova. Kineski zvaničnici su takođe rekli da zemlja razmatra davanje vakcina nekim ljudima pre nego što su rezultati faze tri spremni.

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR