Glas Javnosti

Руска војска тврди: Малезијски авион оборила Укрјина!

Svet
Autor: Глас јавности / СПУТЊИК / од 14.09.2018.

Руска војска изашла у јавност са најновијим доказима о обарању малезијског авиона изнад Украјине. Изјаве о руском војном присуству у Донбасу неосноване.

Министарство одбране представља податке о ракети којом је оборен авион на лету МХ-17 изнад Доњецка. Ракета која је оборила авион произведена је 1986. године и послата у украјински део СССР-а. Након слања у Украјину, ракета више није врац́ана у Русију.

Званични представник руске војске Игор Конашенков је саопштио да су снимци премештања „Бука“ из Русије у Украјину, које је представила заједничка истражна група — фалсификовани. Према његовим речима, руски експерти су извршили детаљну истрагу ових доказа и дошли до таквих закључака.

Руска војска је представила и аудио-снимак украјинских војника који доказује умешаност Украјине у пад МХ-17.

Начелник главне ракетно-артиљеријске управе Оружаних снага Русије Николај Паршин изјавио је да међународна истражна група, ако жели, може да се упозна са документима које је представила руска војска. Он је додао да се плаши да ц́е украјинска страна уништити документацију о горенаведеној ракети.

Кијев је више пута оптуживао Москву за мешање у послове Украјине. Русија то негира и сматра такве оптужбе неприхватљивим. Министарство одбране је више пута изјављивало да не снабдева устанике војном техником, муницијом и другом помоц́и. Министарство одбране је изјаве Кијева о овом питању назвало „апсолутном бесмислицом“. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је да су изјаве о руском војном присуству у Донбасу неосноване — нико досад није изнео конкретне доказе, упркос вишеструким оптужбама.

Малезијски авион „боинг 777“, који је летео из Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. У авиону је било 298 путника и чланова посаде и сви су погинули. Кијев је за катастрофу оптужио устанике, а ови су изјавили да не располажу средствима која би омогуц́ила да се обори авион на тој висини.

Глас јавности / СПУТЊИК / од 14.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR