Glas Javnosti

Rusija razvila sistem za testriranje životinja na koronu

Svet
Autor: Glas Javnosti

Prvi sistem za dijagnostikovanje patogena COVID-19 kod životinja razvijen je u okviru ruskog Roselkolhoznadzora, tela zaduženog za superviziju poljoprivrednog sektora te zemlje.

Prema rečima savetnice instituta Julije Melano, sistem je rezultat napora jednog istraživačkog instituta – Federalnog centra za zdravstvenu zaštitu životinja, prenosi Tass.

Ona je objasila da je već razvijen i odobren skup metodoloških preporuka za testiranje biomaterijala životinjskog porekla.

“U aprilu centar planira da proizvodi dijagnostičke komplete za COVID-19, što će omocućiti oko 10.000 testiranja životinjskih biomaterijala”, rekla je ona.

Novi sistem, zasnovan na PCR metodu, moćiće da se koristi za dijagnostikovanje novog koronavirusa kod različitih vrsta životinja, uključujući i pse i mačke.

Poznato je da pojedinim vrstama koronavirusa mogu da se zaraze i životinje, a neki stručnjaci smatraju da usled velike rasprostranjenosti COVID-19 među ljudima postoji izvesni rizik od toga da se životinje koje su u bliskom kontaktu sa inficiranim licima takođe zaraze njime, navodi agencija.

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR