Glas Javnosti

Републиканци захтевају кривично гоњење Хилари Клинтон

Svet
Autor: Глас јавности / од 19.08.2018.

Конгресмени Републиканске партије од истражних и судских органа Сједињених држава захтевају истрагу и хапшење Хилари Клинтон, некадашње прве даме САД и председничког кандитата Демократске партије.

Рон Десантис, Анди Бигс, Дејв Брат и још осам конгресмена Републиканске партије у писму послатом главном тужиоцу Џефу Седону захтевају кривично гоњење Хилари Клинтон, многобројних службеника Обамине администрације, званичника ФБИ, па чак и Трамповог званичног ФБИ адвоката Дена Боентеа.

 

У писму се наводе сумње да је Русија умешана у изборни процес 2016. године након којег је Доналд Трамп изабран за председника САД. Они изјављују да су многобројни представници Трампове и уопште, америчке државне администрацију умешани у “изборну” трговину са Русијом која је, према њиховим речима, увелико допринела Трамповој победи.

 

 

Осим “цурења” података, шпијунирања и достављања важних порука електронске поште другој страни, могућности да је чак и Трамп уцењен видео записима, као важну оптужбу истичу и захтевају истрагу у вези са случајем “Уранијум један” у којем се Фондација Хилари Клинтон означава као трговац уранијумом са руском страном посредством канадских компанија.

 

 

Илустрација наведене трговине са Русијом (извор: Вокс)

 

Противници ове терије наводе да је у питању покушај да се у медијима “замути вода” те да су ове оптужбе само добар изговор са том намером. Они се позивају на то да су све досадашње истраге у вези са Трамповим избором за председника САД вођене управо од стране Републиканаца и нису далеко одмакле, а што је још чудније плаћене су управо из Фондације Хилари Клинтон, како наводи Вошингтонпост.

 

 

 

Илустрација којом противници Републиканаца оповргавају “теорију завере” (извор: Вокс)

  

У једном су многи сагласни, да је по среди сукоб у такозваној “дубокој држави”, држави која влада Америком на скривен начин, далеко од очију јавности. 

 

Водећим Америчким медијима ипак треба да се призна објективност, јер докле год се не покрене званична истрага не желе да упиру прстом ниукога, али би такође могло да им се замери да нису претерано заинтересовани да се удубе у разматрања у вези са овим случајем. На овакав закључак упућује и то што на интернет порталима озбиљних америчких гласила нема много вести нити темељних политичких анализа које се баве овим питањем осим спорадичних изјава званичника у којима нема “средине” што потврђује да “теорија завере” постоји у форми политичког сукоба унутар саме Америке.

 

Чињеница је да је дошло до многобројних смена у званичној америчкој администрацији, али се до одговора о званичној умешаности Русије  није стигло.

 

Досадашње искуство је показало, да Сједињене државе своју спољну политику спороводе без одступања већ деценијама и да је свако ко је покушао да нешто у вези са тим промени био физички или политички уклоњен, а да су афере и "теорије завере" одувек биле одличан повод. 

 

Убиство Кенедија, оставка Никсона након афере Вотергејт па све до случаја Монике Левински чињенице су које наводе и упозоравају да се у Америци, а самим тим и у свету, мого тога "иза брда ваља".

 

Глас јавности / од 19.08.2018.

  

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR