Glas Javnosti

RAZGOVARALI SEDAM IPO SATI! Završeni razgovori Rusije i Amerike u Ženevi

Svet
Autor: Glas javnosti

Sjedinjene Američke Države i Rusija okončali su posle skoro osam sati pregovore o strateškoj stabilnosti u Ženevi.

Sergej Rjabkov zamenik ministra spoljnih polova koji je predvodio rusku delegaciju, ocenio je da su razgovori bili kompleksni i veoma profesionalni.

Kako je istakao, Rusija je na pregovorima objasnila da nema nikakve planove niti namere da "napada" Ukrajinu, pa s tim u vezi nema bojazni od scenarija eskalacije.

"Objasnili smo našim kolegama da nemamo planove i nemamo namere da napadnemo Ukrajinu, a sve mere za borbenu obuku trupa i snaga sprovode se na našoj nacionalnoj teritoriji... Nema razloga za strah od bilo kakvog scenarija eskalacije u tom pogledu", istakao je Rjabkov.

U razgovorima Moskve i Vašingtona nije bilo napretka u razgovorima o odbacivanju mogućeg članstva Ukrajine u NATO-u. Rusija traži čvrste garancije da Ukrajini nikada neće biti omogućeno članstvo u zapadnoj vojnoj alijansi jer bi takav potez značio ugrožavanje ruske nacionalne bezbednosti", rekao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, sudbina dela budućih pregovora zavisi od napretka u vezi sa tim pitanjem.

Vendi Šerman, predvodnica američke delegacije i zamenica američkog državnog sekretara, izjavila je nakon razgovora sa predstavnicima delegacije Rusije da su SAD bile nepokolebljive prema bezbednosnim predlozima ruske strane koji nisu bili prihvatljivi.

"Nećemo se odreći bilateralne saradnje sa suverenim državama koje žele da sarađuju sa Sjedinjenim Državama i nećemo donositi odluke o Ukrajini bez Ukrajine, o Evropi bez Evrope, ili o NATO-u bez NATO-a", naglasila je američka zvaničnica.

Prema njenim rečima, SAD su sa ruskom stranom imale iskrene osmočasovne razgovore i spremne su za ponovni susret kako bi se detaljnije razmatrala bilateralna pitanja.

















SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od savic dragoljub u 12.01.2022 17:44:38 h
     0 

po ko zna koji put rusija ispada naivna, lakoverna i neuka u pregovorima sa zlom sa zapada. neka mi neko kaze neku rusku diplomatsku pobedu protiv amerike. kamo srece da su shvatili da se rusija brani na kosovu nebi danas imali krvnog neprijatelja tako reci u predsoblju. mnogo sam razoran vise decenijskim ustupcima nase ruske brace, sve i preko granica naivnoga.