Glas Javnosti

PRVI ZATVORENIK KOJI ĆE BITI STRELJAN U POSLEDNJIH 50 GODINA: Amerika vraća SUROVE METODE POGUBLJENJA (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Advokati su istakli da se osuđenici teraju da biraju između "varvarskih metoda"

Osuđenik Ričard Bernard Mur (57), koji čeka izvršenje smrtne kazne u zatvoru u Južnoj Karolini, odlučio je da ga pogube streljanjem. Biće to prvo pogubljenje u toj američkoj saveznoj državi od 2011. godine.

Mur, osuđen zbog ubistva prodavca 1999, postaće i prvi zatvorenik koji je izabrao ovaj način smrtne kazne otkad je prošle godine usvojen novi zakon.



Prema novim pravilima, zatvorenici mogu da biraju kako će okončati život, a Južna Karolina je jedna od osam država koja još koristi električnu stolicu i jedna od četiri koja će dozvoliti streljački vod.

Države u kojima se i dalje izvršava smrtna kazna elektirčnom stolicom su Alabama, Arkanzas, Florida, Kentaki, Misisipi, Oklahoma, Tenesi i Južna Karolina.



U pisanoj izjavi, Mur je naveo da se ne slaže da su oba metoda legalna i po ustavu, ali je izabrao streljački vod jer morao da načini izbor, a kako je dodao, snažno se zalaže protiv električne stolice. 

"Verujem da sam primoran da biram između dve neustavne metode pogubljenja" - naveo je, između ostalog.


Mur je proveo više od dve decenije čekajući smrtnu kaznu zbog ubistva Džejmsa Mahonija u Spartanburgu.

Pogubljenje bi trebalo da se izvrši 29. aprila.



Murovi advokati su zamolili Vrhovni sud da se taj datum odloži dok drugi sud ne utvrdi da li su dostupne metode surove. Kako smatraju, zvaničnici kaznenih ustanova ne čine dovoljno da obezbede smrtonosne injekcije, već primoravaju zatvorenike da biraju između varvarskih metoda.

U SAD su od 1976. godine samo tri zatvorenika pogubljena streljanjem, piše Kurir.

BONUS VIDEO


C

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR