Glas Javnosti

Princ Filip je prisustvovao TITOVOJ SAHRANI: 1953. godine su se prvi put SRELI u Londonu (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Vojvoda od Edinburga princ Filip je tokom svog života imao prilike da ugosti, ali i da isprati na večni počinak, mnoge zvaničnike.

Tito je 1953. godine posetio London, a na početku njegove petodnevne posete dočekali su ga vojvoda od Edinburga, premijer Vinston Čerčil i ministar spoljnih poslova Entoni Iden.

Maršal Tito je u London došao po pozivu britanskog ministra spoljnih poslova kako bi se ojačale veze dveju nacija, podseća B92.

Smrt Josipa Broza Tita, doživotnog predsednika SFR Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije, 4. maja 1980. godine bio je jedan od najprelomnijih trenutaka u istoriji Jugoslavije. Mnogi istoričari ovaj događaj smatraju za početak raspada Jugoslavije. Njegova sahrana održana je 8. maja 1980. godine.

Prisustvovalo joj je 209 delegacija iz 128 zemalja sveta i zvanično je najposećenija sahrana nekog državnika u istoriji. Među njima je bio i princ Filip. Tito je sahranjen u bivšoj zimskoj bašti svoje rezidencije, u "Kući cveća" i njegov grob je posetilo više od 17 miliona ljudi.

Podsetimo, princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete, preminuo je u 99. godini, saopšteno je danas iz Bakingemske palate.
 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR