Glas Javnosti

PREDSEDNIK FRANCUSKE NA MESTU ZLOČINA: Cela zemlja stoji iza svojih učitelja, TERORISTI NEĆE DELITI Francusku

Svet
Autor: Glas javnosti

Emanuel makron, predsednik Francuske posetio je mestu gde je pronađeno obezglavljeno telo učitelja u prestoni Francuske, Parizu, kog je napadač ubio uz povike "Alahu Akbar".

- Jedan građanin je danas ubijen zato što je bio učitelj i zato što je učio slobodi izražavanja - rekao je Makron u blizini škole u predgrađu Pariza u kojoj je profesor ubijen.

Makron je okarakterisao napad kao islamistički terorizam.

- Cela zemlja stoji iza svojih učutelja. Teroristi neće deliti Francusku, mračnjaštvo neće pobediti - rekao je on.

Muškarac kojeg je napadač u predgrađu Pariza danas ubio bio je predavač u srednjoj školi. Nastavnik istorije navodno je otvorio diskusiju sa studentima o karikaturama islamskog proroka Muhameda.

Svedoci sa lica mesta navode da su čuli napadača kako uzvikuje "Alahu Akbar".

Napadač, kojeg je francuska policija usmrtila danas nakon što je on nožem odsekao glavu profesoru istorije u pregrađu Pariza, imao je 18 godina i poreklom iz Čečenije, preneli su francuski mediji.

Identitet osumnjičenog nije objavljen u javnosti. Francuski mediji izvestili su da je osumnjičeni 18-godišnji Čečen, rođen u Moskvi. Ta informacija nije mogla odmah da bude potvrđena.

Francusko antiterorističko tužilaštvo otvorilo je istragu za ubistvo sa sumnjom na teroristički motiv.

Francuska je ponudila azil mnogim Čečenima od početka obračuna Rusije sa islamističkim separatistima u Čečeniji 1990-ih i početkom 2000-ih, i u francuskoj postoje čečenske zajednice, podseća agencija.

Tokom proteklih nekoliko godina u ovoj zemlji je zabeležena serija nasilnih napada koje su izveli islamistički ekstremisti.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR