Glas Javnosti

ПРЕД ЊИМА ЋЕ ДРХТАТИ ЗАПАД!

Svet
Autor: Glas Javnosti / pravda.rs

Русија ради на пројекту “Хаски”, подморници пете генерације, најопаснијој у историји. Заузета је изградњом подморница четврте генерације, али такође развија подморнице пете генерације, изјавио је Адмирал Николај Евменов, главни командант руске морнарице.

„Морамо да мислимо унапред. Неопходан је сталан развој флоте у овим временима. Стога, није тајна да је у току рад на стварању нуклеарних подморница 5. генерације. Оне ће бити још савршеније по свим својим карактеристикама “, рекао је адмирал и додао да се пажња посвећује развоју свих флота.

Евменов је нагласио да је подморничка флота гаранција одвраћања од претњи које могу доћи са мора и океана. С тим у вези, Министарство одбране чини све како би могло да их одбије.

У штампи има релативно мало информација о специфичности подморница пројекта Хаски, а до сада је могуће само процењивати многе карактеристике ове врсте нуклеарних подморница.

Конкретно, планирано је да подводна маса подморнице класе Хаски буде око 12-13 хиљада тона, чамци ће имати структуру са два трупа, а посада подморнице бројаће око 90 људи.

Величина подморница овог пројекта биће мања од тренутно изграђених подморница пројекта 885М Јасен. Сматра се да би то требало позитивно да утиче на маневарску способност и тајност нуклеарних подморница нове генерације.

Према једном извору, Хаски се развија у две верзије. Противподморничка верзија биће опремљена противградним ракетама Калибар. Ова модификација ракетног система дизајнирана је тако да уништи подморнице потенцијалног непријатеља. Пре свега –  подморнице стратешког типа Колумбија (САД) и Вангард (Велика Британија).

Друга верзија „Хаскија“ биће наоружана против-бродским хиперсоничним крстарећим ракетама „Циркон“ и предвиђена је за уништавање великих површинских бродова – носача нападачких авиона са нуклеарним наоружањем, крузера и разарача УРО-а, универзалних бродова за слетање итд.

Подморнице ће производити још мање буке од нуклеарних подморница четврте генерације. Труп брода, па чак и пропелери и осовине, биће конструисани од композитних материјала. Претпоставља се да ће такве структуре смањити одраз непријатељских сонарних сигнала и смањити укупну масу брода.

Од највећег значаја за нуклеарне подморнице Хаски су најновија подводна средства за детекцију.

Главна ствар је достизање све удаљенијих подводних могућности уочавања циља, повећање тачности одређивања координата и поузданост класификације циља.

У супротном, превладати у оружаном сукобу с подморницама вероватног непријатеља у дубинама океана крајње је проблематично.

Нема сумње да ће руски бродоградитељи добити високо маневришућу, брзу, релативно мању подморницу са значајним смањењем броја посаде, увођењем нових ефикасних врста оружја и техничких средстава, користећи интегрисану аутоматизацију.

Један од главних задатака у овом случају биће смањити ниво подводне буке подморнице неколико пута у поређењу с подморницама претходне генерације.  

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR