Glas Javnosti

POSLEDNJI VOJNIK NAPUSTIO AVGANISTAN: Povlačenje Amerike definitivno posle 20 godina!

Svet
Autor: Glas javnosti

20 godina nakon napada na Avganistan kojim je odgovoreno na napade na SAD 11. septembra 2001. godine Amerika je saopoštila povlačenje svojih snaga iz ove zemlje.

Više od 122.000 osoba napustilo je Kabul vazdušnim putem koji je uspostavljen 14. avgusta, dan pre nego što su kontrolu nad Avganistanom ponovno preuzeli talibani, koji su pružili utočište militantnoj skupi Al Kaida, koju se optužuje za napade na Njujork i Vašington 2001. godine.

Vašington i saveznici u NATO-u nisu predvideli da će talibani tako brzo preuzeti vlast te su bili prisiljeni brzo da napuste zemlju, ostavljajući iza sebe hiljade Avganistanaca koji su im pomagali, prenosi Index.hr.

“Nismo izvukli sve koje smo hteli”

- Ovaj je odlazak bio vrlo bolan. Nismo uspeli da izvučemo sve koje smo hteli- rekao je general Frenk Mekenzi zapovednik središnjeg zapovedništva američkih oružanih snaga na brifingu za novinare u Pentagonu.

- Ali mislim da smo ostali i 10 dana duže, ne bismo uspeli sve izvući- rekao je Mekenzi, dodajući da je glavni američki diplomata u Avganistanu Ros Vilson bio na zadnjem letu.

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici pokušali su spasiti svoje državljane, kao i prevodioce, radnike ambasada, aktiviste za građanska prava, novinare i druge ugrožene Avganistance.

Evakuacije su postale još opasnije nakon što je u četvrtak u napadu bombaša samoubice, za koji je odgovornost preuzela Islamska država – neprijatelj i Zapada i talibana – poginulo 13 pripadnika američke vojske i više Avganistanaca koji su čekali na ulazu u aerodrom.

Bajden suočen sa oštrim kritikama u zemlji i inostranstvuu zbog svojih odluka, obećao je nakon krvavog napada na aerodrom u Kabulu da će uhvatiti odgovorne.

Poslednji američki vojnik koji je napustio Avganistan bio je general bojnik Kris Donahju. U panciru i kacigi zapovednik 82. vazdušno-desantne divizije američke vojske nosio je oružje u desnoj ruci.

Donahju je svojim vojnicima poslao poslednju poruku: „Dobro obavljen posao, ponosim se svima vama.“

Kako piše Guardian. slika Donahjuovog usamljenog izlaska, koju je objavilo Središnje zapovedništvo SAD-a, mogla bi postati simbol ponižavajućeg povlačenja Amerike iz zemlje.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR