Glas Javnosti

ПОЧЕО РАТ ЗА НАФТУ: Саудијци нуде барел за 10 долара!

Svet
Autor: the economic times

Саудијска Арабија повећаће производњу нафте, и то изнад 10 милиона барела дневно, након колапса савеза ОПЕК+ са Русијом.

 

Највећи светски извозник нафте почео је у суботу нафтни рат, тако што је смањио цене на иностраним тржиштима, нудећи невиђене попусте у Европи, Далеком Истоку и САД-у, како би подстакао рафинерије за куповину саудијске нафте. 
Саудијска стратегија шокирања тржишта нафте  могла би бити покушај да се на најбржи могући начин нанесе бол Русији и другим произвођачима, у настојању да их врате за преговарачки сто, а затим брзо преокрену производни талас и почну смањивати производњу, ако се постигне договор.

Глобални индекс сирове нафте у петак се затворио за 9,4%, што је највећи дневни пад од глобалне финансијске кризе у 2008. години.

Повећање производње и дубоки попусти одговор су принца Абдулазиза бин Салмана, саудијског министра нафте, након што је његов руски колега Александар Новак одбацио ултиматум у петак у Бечу на састанку ОПЕК+ да се придружи колективном прекиду производње. Након што су разговори пропали, Новак је рекао да су земље слободне да пумпе по вољи од краја марта. 

„Саудијска Арабија сада заиста иде у пуни рат цена“, рекао је Иман Насери, генерални директор за Блиски Исток и консултант за нафту ФГЕ.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR