Glas Javnosti

Počelo ublažavanje mera u Francuskoj

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuska je ublažila restriktivne mere uvedene zbog pandemije korona virusa koje su među najstrožim u Evropi. Ponovo se otvaraju prodavnice, fabrike i pojedine škole. U centru Pariza, od jutros, potekao je saobraćaj duž Šanzeližea.

Fransuske, koja je peta zemlja sveta po broju umrlih od Kovida 19, ima nameru da oživi ekonomiju uz oprez zbog mogućnosti drugog talasa epidemije. Dozvoljen je povratak ljudi na posao i počelo ponovno otvaranje škola po fazama.

 Pored toga, 67 miliona stanovnika te zemlje sada može da izađe iz domova bez odobrenja vlade.

U centru Pariza, od jutros, potekao je saobraćaj duž Šanzeližea, dok se sa Trijumfalne kapije vijori francuska trobojka, a radnici čiste izloge pred otvaranje radnji.

U metrou je manje putnika nego što je uobicajeno, a putnici moraju da nose maske.

U Francuskoj su restriktivne mere sa ciljem suzbijanja korona virusa trajale osam nedelja, a bile su otvorene samo prodavnice prehrambenih proizvoda, apoteke i trafike.

Vanredno stanje je i dalje i važiće do 10. jula, iako su neki poslanici francuskog parlamenta naveli da su zabrinuti zbog implikacija zakona na slobode pojedinca, a pošto vanredno stanje pruža Francuskoj vladi pravni okvir da preduzme neuobičajene mere za borbu protiv pandemije koronavirusa, uključujući ograničenja putovanja i sprovođenje mera socijalne distance.

(Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR