Glas Javnosti

Петро Порошенко: Украјина има кључну улогу у борби против Русије на источној граници НАТО

Svet
Autor: Глас јавности / Спутник / од 25.09.2018.

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да Украјина има кључну улогу у борби против Русије на источној граници НАТО-а.

Председник Украјине изјавио је у интервјуу за „Рајнише пост“ да „оптимистичан и снажан духом“ украјински народ „штити источно крило НАТО-а“ од Русије.
„Тренутно трошимо шест одсто БДП-а на војску, и ја сматрам да тиме фактички већ данас играмо важну улогу у борби против Русије на источном крилу НАТО-а. Притом се боримо не само за себе, већ и за Европу, демократију, слободу, Запад и западне вредности“, истакао је Порошенко.

Осим тога, украјински лидер је напоменуо да први пут у „тристогодишњој историји Украјине“ већина становништва подржава приступ Украјине НАТО-у и ЕУ, а главни разлог за то су поступци Русије.

„И ко је допринео овој промени расположења? Путин! Он нас је ујединио. Ако се Русија више не придржава међународног поретка и међународног права, онда је за нас Северноатлантска алијанса једина гаранција опстанка“, нагласио је Порошенко.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против народних република Доњецка и Луганска, које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.

Кијев је више пута оптуживао Москву за мешање у послове Украјине. Русија то негира и такве оптужбе назива неприхватљивим. Москва је више пута изјављивала да није страна унутрашњег украјинског сукоба и да је заинтересована да Украјина превазиђе политичку и економску кризу.

Глас јавности / Спутник / од 25.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR