Glas Javnosti

PANIKA ZBOG ELEKTRONSKIH CIGARETA : Zabrana ili je nešto drugo po sredi?

Svet
Autor: Glas javnosti

Akcija koja je deo sveobuhvatnog napora Uprave za hranu i lekove da dovede naučnu proveru u industriju "vejpinga" vrednu više milijardi dolara nakon godina regulatornih odlaganja.

Federalni zdravstveni zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država u četvrtak su naredili Juul-u (Džulu) da povuče svoje elektronske cigarete sa američkog tržišta, što je najnoviji udarac za kompaniju koja se naširoko okrivljuje da je izazvala porast korišćenja ovih proizvoda kod populacije tinejdžera.

Roditelji, političari i oni koji su protivnici pušenja želeli su zabranu uređaja koje mnogi krive za porast korišćenja ovih cigareta među maloletnima.


Regulatori su u više navrata odlagali donošenje odluka o uređajima lidera na tržištu, uključujući Juul, koji je i dalje najprodavaniji brend za "vejping" iako je prodaja opala.

Agencija je prošle godine odbila prijave za više od milion drugih e-cigareta i srodnih proizvoda, uglavnom zbog njihove potencijalne privlačnosti kod maloletnih tinejdžera.


Da bi ostale na tržištu, kompanije moraju pokazati da njihovi proizvodi koriste javnom zdravlju. U praksi, to znači dokazivanje da će odrasli pušači koji koriste ove proizvode verovatno prestati ili smanjiti pušenje, dok je malo verovatno da će se tinejdžeri navući na njih prenosi Telegraf

E-cigarete su se prvi put pojavile u SAD pre više od jedne decenije sa obećanjem da će pušačima pružiti manje štetnu alternativu. Uređaji zagrevaju rastvor nikotina u paru koja se udiše, zaobilazeći mnoge toksične hemikalije proizvedene sagorevanjem duvana.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR