Glas Javnosti

Ovako izgleda kuća u kojoj je CIA mučila zatvorenike, a koja se sada i ZVANIČNO PRODAJE (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Čelični objekat koji se nalazi nedaleko od litvanske prestonice Viljnusa, a gde su zatvorenici CIA optuženi za terorizam držani u samici, izloženi stalnom svetlu i zvukovima visokog inteziteta, uskoro će se naći na tržištu.

Vladin fond za nekretnine, koji upravlja imovinom koja više nije potrebna državi, saopštio je u ponedeljak da se sprema da proda ozloglašenu „crnu lokaciju“ poznatu kao Projekat 2 ili Detenšn sajt vajolet (Detention Site Violet), po još nepoznatoj ceni, piše Gardijan, a prenosi Nova.

Zgrada za deset soba služila je kao pritvorski centar 2005. i 2006. godine kao deo vašingtonskog tajnog programa „vanrednih isporuka“ prema kojem su osumnjičeni islamistički miltanti iz sukoba u Avganistanu i Iraku uhvaćeni i isporučeni u zatvore van SAD.

U sobama bez prozora, koje su i zvučno izolovane, "moglo je da se radi šta hoće", rekao je za "Rojters" Arvidas Anusauskas, koji je vodio parlamentarnu istragu o lokaciji 2010. godine, piše Gardijan.

"Šta se tačno dešavalo tamo, nismo utvrdili", rekao je on.

Najveća turistička atrakcija Litvanije je bivši zatvor ruskog KGB-a u centru Viljnusa gde je 767 ljudi pogubljeno tokom antisovjetske pobune 1940-ih, a hiljade je mučeno, ali nema planova da bivši objekat CIA-e pretvori u muzej.

"Ne pritiskamo nijedno dugme, da slučajno nešto ne bismo isključili", rekao je radnik fonda za nekretnne za objekat u kojem fluorescentno osvetljenje i zujanje klima uređaja dominiraju u sada praznim prostorijama.

Na saslušanju na Evropskom sudu za ljudska prava 2018. godine rečeno je da su zatvorenici na tom mestu, koje je litvanska obaveštajna služba koristila kao objekat za obuku od 2007. do 2018. godine, obrijani po dolasku, da su imali poveze preko očuju ili kapuljače preko glave i da su imali okove na nogama.



Ekskluzivno! Misterija Periš!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR