Glas Javnosti

Otkrivena tajna o viralnim snimcima, zaposleni TikToka odlučuju hoće li video biti najgledaniji

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivši i sadašnji zaposlenici TikToka potvrdili su za Forbes da određeni američki zaposleni poseduju neverovatnu moć zbog koje video postaje viralan.

Reč je o tajnom oružju zaposlenih koje im daje opciju "boost"-ovanja videa. Šest sadašnjih i bivših zaposlenih u TikToku i njegovoj matičnoj kompaniji ByteDance u internim dokumentima otkrivaju da osim što dozvoljavaju algoritmu da odluči šta će postati viralno, zaposleni u TikTok-u i ByteDance-u takođe potajno biraju određene videozapise koristeći praksu poznatu kao "greanje", piše Forbers.

"Funkcija grejanja odnosi se na pojačavanje videozapisa u For You feed kroz intervenciju operacije kako bi se postigao određeni broj pregleda videa. Ukupni video pregledi "zagrejanih" videozapisa čine veliki deo ukupnih dnevnih pregleda videa, oko 1-2 posto, što može imati značajan uticaj na ukupne osnovne metrike", objašnjavaju interni TikTok dokument pod nazivom MINT Heating Playbook.

TikTok nikada nije javno otkrio da se bavi "grejanjem" i dok se svi tehnološki giganti, u određenoj meri, angažuju u naporima da prošire određene objave svojim korisnicima, obično jasno označe kada to rade. Sam Google, Meta i TikTok, na primer, udružili su se s javnozdravstvenim i izbornim grupama kako bi distribuirali tačne informacije o COVID-19 i pomogli korisnicima da pronađu svoje biračko mesto, jasno otkrivajući kako i zašto su odlučili da promovišu ove poruke.


Međutim, izvori su rekli za Forbes da je TikTok često koristio "grejanje" da bi se dodvorio uticajnim osobama i brendovima, mamivši ih u partnerstvo povećavajući broj pregleda njihovih videa. Ovo sugeriše da je "grejanje" potencijalno koristilo nekim uticajnim osobama i brendovima na račun drugih kojima nije.

"Grejanje" takođe otkriva da, barem ponekad, video snimci na stranici For You ne postoje, jer TikTok misli da će vam se svideti, umesto toga tu su drugi snimci jer TikTok želi da određeni brend ili kreator dobije više pregleda. Bez oznaka, poput onih koje se koriste za reklame i sponzorisani sadržaj, nemoguće je reći koji su koji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR