Glas Javnosti

Orban proteruje iranske studente jer "šire virus"

Svet
Autor: Glas Javnosti

Mađarska će proterati 14 iranskih državljana optuženih da su prekršili pravila ponašanja u suzbijanju koronavirusa, javlja AFP.

Odluku mađarske vlade oštro su kritikovale vlasti iz Teherana kao i Mađarski Helsinški Komitet koji optužuje premijera Viktora Orbana da je "zatvorio pravnu državu u karantin".

Svi Iranci studiraju u Mađarskoj, neki imaju i stipendije mađarske vlade, ali su se - prema rečima potpukovnika mađarske policije Roberta Kiša - "ponašali potpuno asocijalno i nasilnički".

Dvojicu iranskih studenata sam Orban je ranije označio kao osobe koje su donele korona virus u Mađarsku. U nekoliko poslednjih nedelja provladini mediji su vodili kampanju protiv njih a Orban je pojavu COVID - 19 u Mađarskoj povezao sa "strancima među kojima se ona širi kao i kod migranata".

Odluku mađarske vlade Iran je ocenio kao "duboko razočaravajuću" a mađarski Helsinški Komitet smatra da su proterivanja "politički motivisana".

Mađarska se, posle 2015. i nuklearnog sporazuma Irana sa velikim silama, približila Teheranu i u tom periodu dublirala broj stipendija za iranske studente. Istovremeno je sa Iranom potpisan i sporazum o nuklearnoj saradnji, podseća AFP.

Agencija prenosi i izjavu neimenovanog zapadnoj diplomate koji tvrdi da je Orban počeo da hladi odnose sa Teheranom od kada je američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz nuklearnog sporazuma. Orban je bio i jedini državnik iz zemalja EU koji je javno izražavao želju da Tramp pobedi u trci za predsednika SAD, podseća agencija.

U Mađarskoj je do sada registrovano blizu 1600 slučajeva zaraženih koroba virusom i 134 preminule osobe od posledica COVID-19.

Izvor: n1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR