Glas Javnosti

OJADILI DRŽAVU! U najvećoj korona prevari ukradeno 100 miliona dolara

Svet
Autor: Glas javnosti

Skoro 100 milijardi dolara ukradeno je iz programa državne pomoći za kovid 19 koji su uspostavljeni kako bi se pomoglo kompanijama i ljudima koji su izgubili posao zbog pandemije, saopštila je američka Tajna služba.

Procena je zasnovana na slučajevima koje je služba analizirala, podacima Sekretarijata za rad i Administracije za mala preduzeća, rekao je u nacionalni koordinator agencije za otkrivanje prevara tokom pandemije Roj Dotson, prenosi AP.

U policiji sam više od 29 godina i radio sam na složenim istragama prevara više od 20 godina. Nikada nisam video nešto u ovom obimu, naveo je Roj Dotson.

Tajna služba tvrdi da vodi više od 900 krivičnih istraga o prevarama u vezi sa pandemijom, te da je do sada je uhapšeno oko 100 osumnjičenih.

Dok se otprilike tri odsto od 3,4 hiljada milijardi dolara raspršilo, iznos ukraden iz programa beneficija za pandemiju pokazuje da je "sama veličina lonca primamljiva za kriminalce", rekao je Dotson.Veći deo tog iznosa potiče od prevara u slučaju nezaposlenosti. Sekretarijat za rada izvestio da je oko 87 milijardi dolara naknade za nezaposlene moglo biti isplaćeno nepropisno, pri čemu se značajan deo može pripisati prevari.

Sekretarijat za pravosuđe saopšto je prošle nedelje da je njegovo odeljenje za prevare gonilo preko 150 optuženih u više od 95 krivičnih predmeta i da je zaplenilo više od 75 miliona dolara u gotovini dobijenoj od lažno pribavljenih sredstava Programa za zaštitu plata, kao i brojne nekretnine i luksuzne stvari kupljne od tih sredstava.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR