Glas Javnosti

OBORENI SVI REKORDI: Globalne posledice rekordne vrednosti američkog dolara

Svet
Autor: Glas javnosti

Vrednost američkog dolara je na dvadesetogodišnjem maksimumu, zahvaljujući očekivanjima da će američke Federalne rezerve povećati svoje kamatne stope brže od većine drugih finansijskih institucija.

Za kupce širom sveta koji žele vrhunske američke brendove, jak dolar znači da moraju skuplje da plaćaju, osim ukoliko distributeri ne odluče da ublažavaju uticaj jakog dolara, prenosi Glas Amerike.

Prethodnih dana, kompanije poput Matela, proizvođača Barbi lutaka, figura Gospodara svemira i automobilčića Hot vils (Hot Wheels), saopštile su da beleže pad prometa zbog jačanja dolara.


Sličan uticaj jačanja dolara osetio se i u prometu američkog giganta kompanije Prokter i Gembl poznate po globalnim brendovima Pampers i Arijel.

Kada je reč o odnosu lokalnih valuta kao što je npr. argentinski pezos i dolara, jaka američka valuta znači da je iznos koji Argentinci duguju bankama, izražen u njihovim lokalnim valutama, sada veći, što važi i za druge lokalne valute, prenose Sremske vesti.

Od nafte do pšenice, roba se u svetu uglavnom plaća američkim dolarima što znači da joj je cena u lokalnim valutama veća za svaki kupljeni barel ili bušel, a razlozi za to su značajan globalni porast cena izazvan ratom u Ukrajini, ekstremne vremenske prilike i posledice pandemije kovida-19.

Međutim, jači dolar dobra je vest za građane siromašnijih zemalja, poput Meksika i Gvatemale, čiji građani zavise od novca koji im šalju rođaci koji su zaposleni u SAD.

Čak i za bogatije zemlje kao što je Nemačka, jak dolar može predstavljati problem jer podstiče visoku inflaciju kroz skuplji uvoz, zbog čega su mnoge centralne banke reagovale podizanjem kamatnih stopa, što je, s jedne strane kredite učinilo skupljim, a sa druge usporilo privredni rast.

Međutim, ruska nacionalna valuta nalazi se u komfornom položaju i u plusu u odnosu na američki dolar što se nije očekivalo s obzirom na međunarodne sankcije koje su uvedene Moskvi.

Druga strana te medelje je da snaga rublje, donekle veštački izazvana kontrolom tržišta deviza, malo dobrobiti donosi građanima Rusije.

Iako Moskva mesečno zarađuje možda i desetine milijardi dolara od prodaje energenata Zapadu, tamošnja domaćinstva nisu u mogućnosti da iskoriste sopstvenu deviznu štednju.

Proglašena za najbolju odbranu od inflacije, najpoznatija svetska kriptovaluta nije ispunila očekivanja i izgubila je više od polovine vrednosti tokom godine uprkos masovnom povećanju potrošačkih cena.

Mnogi koji su se opredelili za trgovanje kriptovalutom tokom 2021. godini sada su odustali od trgovine i čuvaju i ušteđevinu u američkoj nacionalnoj valuti koju smatraju sigurnijom, a pored toga im obezbeđuje i kamatu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR