Glas Javnosti

Novinar istraživač Robert Peri: Nacisti odigrali bitnu ulogu u Ukrajini?!

Svet
Autor: Glas javnosti

Novinar istraživač Robert Peri koji je objavljivao članke za Associated Press i Nesweek osamdesetih godina kaže da se nekadašnji režim u Ukrajini u dobroj meri oslanjao na jurišne trupe koje su imale za cilj da izazovu krvavi rat protiv etničkih Rusa.

Predstavnički dom američkog Kongresa priznao je ružnu istinu koju su američki mejnstrim mediji pokušali da sakriju od američkog naroda da se režim nakon državnog udara u Ukrajini u velikoj meri oslanjao na nacističke jurišne trupe da izvedu svoj krvavi rat protiv etničkih Rusa, piše Peri u članku objavljenom 2014. na portalu consortiumnews.com.

Peri navodi kada su se etnički ruski pobunjenici približavali ukrajinskoj luci Mariupolj, a Njujork tajms ih je opisao kao heroje koji brane grad i zapadnu civilizaciju, nazivajući bataljon Azov hrabrim koji se suočio sa varvarima na kapiji.

"Ono što Tajms nije rekao svojim čitaocima je da su ovi "heroji" bili nacisti, od kojih su neki čak nosili svastike i SS simbole.



Dugi članak Rika Lajmana u Tajmsu uklapao se sa žalosnim učinkom američkog "dokaznog lista" koji je prešao u direktnu propagandu koja skriva mračnu stranu režima nakon državnog udara u Kijevu. Ali ono što danas čini tu tužno tipičnu priču vrednom pažnje jeste to što Predstavnički dom SAD-a koji kontrolišu republikanci jednoglasno izglasao da zabrani odlazak američke pomoći bataljonu Azov zbog njegovih nacističkih veza.

Kako Predstavnički dom nije mogao da savlada ove nacističke jurišne trupe koji su Kijevu služili kao vrh koplja protiv etničkog ruskog stanovništva istočne Ukrajine, šta to govori o poštenju i integritetu Njujork tajmsa kada sazna da su ovi isti nacisti tako vredni divljenja?

I nije da Tajms nije imao prostora da pomene nacističku mrlju.
Članak je pružio mnogo detalja u kojima se istaknuto citira lider Azova, ali jednostavno nije mogao da se nađe prostor da se pomene nezgodna istina o tome kako su ovi nacisti odigrali ključnu ulogu u tekućem građanskom ratu na američkoj strani.
Tajms je jednostavno nazvao Azov "dobrovoljačkom jedinicom".

Ipak, 10. juna, Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je amandman na Zakon o izdvajanjima za odbranu od predstavnika Džona Konjersa mlađeg iz Mičigena i Teda Johoa iz Floride, koji bi blokirao američku obuku bataljona Azov i sprečio prebacivanje protivvazdušnih raketa ispaljenih sa ramena na borce u Iraku i Ukrajini.

„Zahvalan sam što je Predstavnički dom sinoć jednoglasno usvojio moje amandmane kako bi se osiguralo da naša vojska ne obučava pripadnike odbojnog neonacističkog bataljona Azov, zajedno sa mojim merama da opasne i lako prodavane MANPAD-ove držim van ovih nestabilnih regiona. “, rekao je Konjers, navodi se u Perijevom članku.



On je ukrajinski bataljon Azov opisao kao dobrovoljačku miliciju ukrajinske Nacionalne garde od 1.000 ljudi koju je časopis Foreign Polici okarakterisao kao "otvoreno neonacistički" i "fašističku".
A Azov nije neka opskurna sila. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov, koji nadgleda ukrajinske oružane milicije, najavio je da će trupe Azova biti među prvim jedinicama koje će obučavati 300 američkih vojnih savetnika koji su poslati u Ukrajinu u misiji obuke kodnog naziva „Neustrašivi čuvar“.
Članak Bloomberg Njusa koji je napisao Leonid Beršidski napomenuvši je da je „lako shvatiti zašto bi „Konjers” „imao problem sa vojnom jedinicom kojom komanduje ukrajinski zakonodavac Andrij Bilecki.
Konjers je jedan od osnivača kongresnog crnog kokusa

„Bilecki je vodio preteču bataljona Azov od 2005. U intervjuu iz 2010. opisao je organizaciju kao nacionalističke "jurišne trupe"… Ideologija grupe bila je „socijalni nacionalizam“ - termin, koji je Bilecki, istoričar, znao nikog ne bi prevario.
„Bilecki je 2007. godine osudio vladinu odluku da uvede novčane kazne za rasističke opaske:
„Pa zašto „ljubavi crnce“ na zakonodavnom nivou? Hoće da slome sve koji su ustali da brane sebe, svoju porodicu, svoje pravo da budu gospodari na svojoj zemlji! Žele da unište biološki otpor nacije prema svemu tuđem i da nam urade ono što se desilo sa Starom Evropom, gde su imigrantske horde noćna mora za Francuze, Nemce i Belgijance, gde gradovi brzo "crne“, a kriminal i trgovina drogom su se uvukli čak i u najudaljenije uglove.”

U članku Blumberga se nastavlja: ​​
"Bilecki je dospeo u zatvor 2011. godine, nakon što je njegova organizacija učestvovala u nizu pucnjava i tuča. Nakon ukrajinske takozvane revolucije prošle godine (odnosno 2013,prim.prev), oslobođen je kao politički zatvorenik desničarske organizacije su svojom paravojnom obukom odigrale važnu ulogu u nasilnoj fazi ustanka protiv bivšeg predsednika Viktora Janukoviča. Nove vlasti - među kojima je bila i ultranacionalistička partija Svoboda - želele su da pokažu svoju zahvalnost.



„Rat na Istoku dao je jurišnicima Bileckog šansu za viši status nego što su ikada mogli da se nadaju. Oni su se žestoko borili, a prošle jeseni, bataljon Azov od 400 pripadnika postao je deo Nacionalne garde, dobijajući dozvolu da se proširi na 2.000 boraca i dobijajući pristup teškom naoružanju. Neki od članova imali su istetovirane nacističke simbole na svojim telima, a na transparentu jedinice bio je Volfsangel, koji su nacisti naširoko koristili tokom Drugog svetskog rata?", piše Peri između ostalog u pomenutom članku.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR