Glas Javnosti

Nobelova nagrada za medicinu naučnicima za otkriće VIRUSA HEPATITIS C! Omogućili testove krvi i lekove koji su spasili MILIONE ŽIVOTA

Svet
Autor: Glas javnosti

Dobitnici ovogodišnje Nobelobe nagrade za medicinu su dva američka i jedan britanski naučnik koji su uspeli da identifikuju virus Hepatitis C, koji uzrokuje cirozu i rak jetre, saopštio je danas Nobelov komitet. Nagrade su dobili Harvi J. Alter, Čarls M.Rajs i Majkl Hoton.

U obrazloženju nagrade navodi se da pre njihovog otkrića hepatitisa koji se prenosi krvlju, dok virusi A i B nisu mogli da se objasne, kao i da njihov rad omogućava testove krvi i nove lekove koji su spasili milione života.

„Zahvaljujući njihovom otkriću, sada su dostupni visoko osetljivi testovi krvi na virus koji su u suštini eliminisali posttransfuzijski hepatitis u mnogim delovima sveta, u velikoj meri poboljšavajući globalno zdravlje“, rekao je komitet.

Dobitnici nagrade osim zlatne medalje dobiće i nešto više od 1,1 miliona dolara.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da postoji više od 70 miliona slučajeva hepatitisa širom sveta i 400.000 smrtnih slučajeva svake godine. Bolest je hronična i glavni je uzrok upale jetre i pojave raka.

Foto: Tanjug/AP

Prestižna Nobelova nagrada dolazi sa zlatnom medaljom i novčanom nagradom od 10 miliona švedskih kruna (preko 1.118.000 USD), zahvaljujući zaveštanju koje je pre 124 godine ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel.

Nagrada za medicinu ove godine imala je poseban značaj zbog pandemije koronavirusa, koja je istakla značaj koji medicinska istraživanja imaju za društva i ekonomije širom sveta.

Nobelov komitet često prepoznaje osnovnu nauku koja je postavila temelje praktičnoj primeni koja je danas uobičajena.

Nobelova nagrada za medicinu je prva od šest koje će se dodeliti do 12. oktobra, a to su nagrade za fiziku, hemiju, književnost, mir i ekonomiju.

(Glas javnosti/Tanjug)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR