Glas Javnosti

Ne, Kina nije proglasila kraj epidemije

Svet
Autor: Glas Javnosti

Mediji su juče preneli vest da je Kina proglasila kraj epidemije koronavirusa.

Iako je situacija u Kini drastično bolja nego ranije u pogledu broja novozaraženih i preminulih, netačno je da je u ovoj državi proglašen kraj epidemije, piše Fake News Tragač.

Sumnju u tačnost ove vesti pobudilo je to što se ona, izuzev u medijima sa našeg govornog područja, malo gde pojavljuje. Kineski mediji i portali državnih institucija takođe ne nude ovakvu informaciju.

Novinar Jun Mai prati situaciju u vezi sa virusom korona i o toj temi piše za ugledni portal „South China Morning Post“. FN Tragač je stupio u kontakt sa njim i zamolio ga za pojašnjenje u vezi sa navodnim proglašenjem kraja epidemije. Jun Mai navodi da se vlast u Pekingu pohvalila time što je „u velikoj meri zaustavljena lokalna transmisija“, ali da to ne znači da je proglašen kraj epidemije. Štaviše – napominje on – veliki broj striktnih mera je i dalje na snazi.

U svom obraćanju povodom virusa korona, predsednik NR Kine Si Đinping je 26. marta izjavio da je ta država podnela ogromne žrtve, ali da se situacija stabilno kreće u pozitivnom pravcu. „Život i rad brzo se vraćaju u normalu, ali se sigurno nećemo opuštati niti popustiti kontrolu”, rekao je on. Komentarišući ovu izjavu, Jun Mai za Tragač navodi da se „kretanje u pozitivnom pravcu“ ne može tumačiti kao „proglašenje pobede“.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR