Glas Javnosti

НАТО војска јача од короне

Svet
Autor: Глас јавности

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг каже да је пандемија корона вируса донекле модификовала, али никако и уздрмала могућност Алијансе да спроводи акције.

"НАТО могућност да спроводи операције није уздрмана. Наше снаге остају спремне и наш рад се наставља укључујући и мисије од Авганистана до Косова", каже Столтенберг.

Јенс Столтенберг је путем видео-конференције из седишта НАТО у Бриселу изразио подршку свим припадницима војске који чланицама НАТО помажу у циљу сузбијања ковида 19.

"Ово су изазовна времена за све нас као особе, заједнице и нације. Ово је време када је наша отпорност тестирана до крајњих граница", оцењује Столтенберг.

Генерални секретар НАТО оцењује да је пандемија ковида 19 "криза без преседана".

"Превазилазили смо и друге кризе, превазићи ћемо заједно и ову", поручио је Столтенберг.

Американци  редуковали број војника

Команда америчких снага у Европи већ је саопштила да ће смањити број војника који треба да учествују у вежби и најавила да ће то учешће модификовати. У међувремену, друга НАТО вежба, са Норвешком, је отказана због коронавируса.

Посебан проблем је то што би се могло испоставити да су снаге недовољно припремљене за симулацију борбе у ситуацији када су суочене са стварном опасношћу и то се односи и на опрему и на психолошки ниво.

Америчке снаге имају обуке за биолошки рат и имају опрему за то, каже бивши званичник Пентагона Мајкл Малуф, признајући да није сигуран да ли је та опрема одговарајућа за борбу против коронавируса из простог разлога што се америчка војска никад раније није сусрела са овим вирусом.

„Бити припремљен за бојне отрове није исто као бити припремљен као војник за нешто што је већ иза непријатељских линија, а можда чак и код куће… “, каже Квијатковски и додаје да је фактор страха реалан.

Лош имиџ за политичаре

Слање војника у потенцијално заражене области без разлога могло би да се испостави као катастрофа за западне лидере.

„У мирнодопско време сама идеја да се здравље војника и њихови животи намерно доводе у опасност тешко да би наишла на одобравање. Јавност ни на Западну ни на Истоку то не би ни разумела ни прихватила“, уверен је пензионисани пуковник руске војске Михаил Ходорјонок.

Он додаје да тешко да ће Вашингтон и савезници преузети такав ризик имајући у виду изборне последице такве одлуке и мњење јавности које постаје све важније посебно у сусрет америчким изборима.

Такође, мало је вероватно да би вежбе, сада када је свет преокупоран коронавирусом, испуниле свој истински циљ – да подсете западну публику у првом реду на моћ и значај Алијансе.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR