Glas Javnosti

NAJSTROŽI U EVROPI! Bez kovid propusnice NE MOŽE NA POSAO, nastavnici vraćeni iz škola, kazne i do 1.500 evra

Svet
Autor: Glas javnosti

Italija će uvesti obavezne "zelene propusnice" za sve zaposlene, dokaz o vakcinaciji, negativnom testu ili oporavku od virusa, a nove mere vlade u Rimu prve su u Evropi i smatra se da su među najstrožijim u svetu.

Kako saznaje BBC, svako ko nema propusnicu biće suočen sa suspenzijom sa posla i mogućnošću da mu plata bude suspendovana nakon pet dana bez propusnice.

Ova mera, koja bi trebalo da stupi na snagu 15. oktobra, ima za cilj povećanje vakcinacije u zemlji koja je inače teško pogođena širenjem korona virusa.

Zelene kovid propusnice su digitalno obrađeni dokumenti koji se već traže za ulazak na italijanske železničke stanice, bioskope, za odlazak u restorane, teretane i na bazene.

Nastavno osoblje u obrazovnim institucijama u Italiji takođe mora da poseduje ove propusnice, a prema pisanju medija zbog neispunjavanja ove obaveze neki nastavnici su navodno vraćeni s posla.

 

Italijanska vlada odobrila je novi zakon kojim se ova obaveza uvodi u svim sektorima, a preduzeća i radnici koji budu uhvaćeni bez propusnice mogli bi da budu kažnjeni novčanom kaznom u iznosu do 1.500 evra.

Najavljujući ovu novu meru ministar zdravstva Italije Roberto Speranca ukazao je da će ona poboljšati epidemiološku bezbednost i proces imunizacije učiniti efikasnijim.

Uprkos protivljenja vakcinaciji glasne manjine Italijana, većina je podržali vladinu kampanju vakcinacije, pa je skoro 65% Italijana do sada potpuno vakcinisano, ali infekcije su ipak u porastu zbog širenja žarznije delta varijante virusa.

U Sloveniji bez potvrde nema nu kupovine goriva

U skladu sa pooštrenim epidemiološkim merama Vlade Slovenije, od pre dva dana vozači ne mogu na pumpama točiti gorivo ukoliko prethodno ne pokažu potvrdu da su vakcinsani, da su imali kovid ili test da su negativni.
 
Većina distributera, među njima i ljubljanska Petrola, s najvećim brojem pumpi i skoro šezdesepostotnim tržišnim udelom u trgovini naftnih derivata, rigorozno primenjuju pravila koja je vlada usvojila u subotu.

To znači da pumpu za punjenje goriva aktiviraju tek kada vozač dokumentima dokaže da je preboleo kovid, da je vakcinisan ili ima negativan test ne stariji od 48 sati, prenosi Hina.

Od toga su izuzeti vozači u međunarodnom saobraćaju, koji mogu točiti gorivo bez ograničenja, osim što kod plaćanja moraju nositi masku.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR