Glas Javnosti

NA POMOLU NOVI HLADNI RAT? Američke sankcije protiv Rusije stvaraju napetost u zemljama EU

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemački političar i poslanik berlinskog parlamenta, Gunar Lindeman, smatra da sankcije koje Amerika nameće Rusiji nikome ne mogu doneti dobro i da je pitanje vremena kada će taj odnos esklairati.

Uvođenje novih američkih i evropskih sankcija protiv Rusije može izazvati napetost u odnosima između zemalja, koja se može uporediti sa vremenima hladnog rata, rekao je Lindeman.

- Nove sankcije protiv Rusije nanose štetu našoj privredi i time štete Nemačkoj. Naravno, postoji rizik od novog hladnog rata. Upravo zbog toga treba da okončamo tu besmislenu politiku sankcija. Plašim se da će Evropska unija slediti primer sve većeg sankcionog pritiska na Rusiju. Dolaskom na vlast predsednika SAD Džozefa Bajdena saradnja Amerike i EU je postala tešnja - poručuje on.

Istakao je i da Vašington pokušava da izvrši pritisak na EU s ciljem da spreči realizaciju projekta "Severni tok 2", s obzirom na to da SAD nameću Evropskoj uniji svoj tečni prirodni gas.

Podsetimo, Evropska unija je prvi put uvela sankcije u okviru novog globalnog režima za kršenje ljudskih prava protiv četvorice ruskih državljana zbog hapšenja Alekseja Navaljnog. 

Kasnije su i Sjedinjene Američke Države uvele sankcije protiv sedam činovnika ruske vlade. SAD su na crnu listu unele i 14 institucija "zbog proizvodnje biološkog i hemijskog oružja".

Američke sankcije su usmerene protiv konkretnih osoba i organizacija, a uključivanje i izvozna i vizna ograničenja.

(Glas javnosti/Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR