Glas Javnosti

MMF: Ne piše se dobro za Bliski istok i Severnu Afriku

Svet
Autor: Glas Javnosti

Tradicionalno nepresušno vrelo izbeglica, političkih i ekonomskih migranata koji masovno, u talasima, proteklih godina stižu na evropsko kopno – Bliski istok i Severna Afrika – očekuju novi veliki problemi gospodarskog i socijalnog karaktera.

To će samo dodatno generisati nove i nove pokušaje da se delovi već krajnje osiromašenog stanovništva dokopaju „raja na zemlji“, kakav Evropa, preopterećena vlastitim problemima, na žalost već odavno nije. 

Međunarodni monetarni fond – MMF, u svom izveštaju objavljenom 14. aprila navodi kako će razina nezaposlenosti i deficita državnih proračuna oštro porasti u zemljama Bliskog istoka i Severne Afrike gde već postoji ekonomski pad povezan sa širenjem epidemije COVIDa-19. Dodatne izazove za te zemlje predstavlja i nastavak oružanih sukoba, kao i pad cena nafte – pogotovo kada su u pitanju arapske zemlje, izvoznice „crnog zlata“, iz čega se najvećim delom i pune njihovi proračuni.

Prema prognozi MMF-a, sa sedištem u Washingtonu, gotovo sve zemlje spomenute regije susrešće će se sa značajnim padom gospodarstva jer gube „stotine milijardi dolara prihoda“. Posledice mogu biti dugotrajne, a tu je još i problem velikog unutrašnjeg i spoljnog duga tamošnjih država. Fond predviđa ukupan pad ekonomije država Bliskog istoka i Severne Afrike za 3,3 posto u 2020.g., što će biti najveći pad u poslednjih 40 godina.

 Šokovi od epidemije i niskih cena nafte arapski će svet ostaviti bez 323 milijarde dolara prihoda. Dug tih zemalja porašće za 15% ili za 190 milijardi dolara tokom ove godine. Ukupno gledano, iznosiće 1,46 triliona dolara.

Očekuje se kako će proračunski deficit regije porasti s 2,8% BDP u 2019. godini na 10% u 2020.

MMF navodi da će zemlje regije za smanjenje uticaja epidemije morati da pojačaju sastav socijalne zaštite i dati privremene poreske olakšice, kao i podsticaje lokalnom biznisu.

Nepravilni potezi vlada vezani za globalnu epidemiju mogi bi da dovedu do povećanja nepoverenja stanovništva prema svojim vladama, kako lokalnim tako i nacionalnim, i da poseju seme za dalje socijalne pobune i pokrete koji će još više povećati regionalnu nestabilnost.

Izvor: geopolitika.news

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR