Glas Javnosti

Migranti krenuli ka Evropi: Presrela ih libijska obalska straža!

Svet
Autor: Glas Javnosti

Obalska straža Libije je u poslednja dva dana presrela oko 400 migranata koji su krenuli ka Evropi i odvela ih u pritvorni centar u blizini Tripolija, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za migrante.

Agencija je saopštila da je u Tripoli rano jutros vraćeno 315 osoba, a dve su poginule. Portparolka Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Safa Msehli rekla je da su migranti odvedeni u pritvorni centar Al-Naser u gradu Zavija, zapadno od Tripolija.

Dodala je da sve više migranata polazi preko mora ka Evropi, što je zabrinjavajuće jer je sve manje kapaciteta za smeštaj ljudi.

Libija je postala glavna tranzitna tačka za afričke i arapske migrante koji beže u Evropu od sukoba i siromaštva. Većina migranata kreće na opasno putovanje morem u loše opremljenim i nesigurnim gumenim čamcima, piše AP.

IOM je prošlog meseca saopštila da je u pokušajima da pređu Sredozemno more od 2014. godine poginulo više od 20.000.

Od izbijanja pandemije koronavirusa, velike organizacije obustavile su spasavanje migranata na moru. Poslednjih godina Evropska unija pokušava da u saradnji sa Libijom spreči priliv migranata u Evropu.

Međutim nevladine organizacije upozoravaju da migranti ostaju zarobljeni u pritvornim centrima u kojima su loši uslovi, sa manjkom hrane i vode.

Izvor: N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR