Glas Javnosti

MENJALI KONFIGURACIJU, NAPRAVILI SVETSKU POMETNJU! Stiglo objašnjenje Fejsbuka za jučerašnji šok 3,5 milijardi korisnika

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon potpunog kolapsa Facebookа i njegovih servisa koji nisu radili čitavih šest sati širom sveta, iz te kompanije stiglo i zvanično saopštenje šta je uzrok pada sistema.

Naime, rano jutros oglasila se uprava te društvene mreže koja za pad Facebook-a, WhatsApp-a i Instagrama okrivljuje "veliki prekid u promenama konfiguracije rutera koji koordiniraju mrežni saobraćaj između njegovih centara podataka".

Fejsbuk je okrivio "neispravnu promenu konfiguracije" za gotovo šestosatnu blokadu koja je sprečila 3,5 milijarde njihovih korisnika u pristupu društvenim mrežama i uslugama razmene poruka kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger.

Kompanija na blogu nije navela ko je izvršio promenu konfiguracije i da li je bila planirana. Nekoliko zaposlenih u Fejsbuku koji su želeli da ostanu anonimni rekli su ranije Rojtersu da veruju da je do prekida došlo zbog interne greške u načinu na koji se usmerava internet saobraćaj.

Kvarovi internet komunikacijskih alata i drugih resursa koji zavise od iste mreže pojačali su problem, rekli su zaposleni. Bezbednosni stručnjaci nisu odbacili mogućnost nenamerne greške, ali ni sabotaže.

Ispadanje Fejsubuka iz globalne mreže bio je drugi udarac tom divu društvenih mreža par dana nakon što je uzbunjivač u nedelju optužio kompaniju da učestalo daje prednost dobiti umesto suzbijanja govora mržnje i dezinformacija.

Deonice Fejsbuka izgubile su na vrednosti još nakon izveštaja uzbunjivača, a potom su nastavile da padaju. Dok je svet hrlio konkurentskim aplikacijama poput Tvitera i TikToka, deonice Fejsbuka pale su 4,9 posto, što je njihov najveći dnevni pad od novembra prošle godine, javlja Rojters.

„Žao mi je svake male i velike kompanije, porodice i pojedinca koji zavisi od nas“, napisao je na Fejsbuku glavni tehnološki direktor Majk Šropfer, dodajući da „može da prođe neko vreme da dođu do 100 posto“.

Tviter je u ponedeljak izvestio o upotrebi većoj od uobičajene, što je dovelo do nekih problema u pristupu postovima i izravnim porukama.

Fejsbuk, koji je najveći prodavac internet oglasa na svetu nakon Gugla, gubio je oko 545.000 dolara prihoda od oglasa u SAD-u na sat, prema procenama kompanije Standard Media Index.

Tek nešto pre ponoći počeli su da se povezuju s internet mrežom, gotovo šest sati nakon globalnog pada.

Ubrzo nakon izbacivanja iz mreže Facebook je priznao da korisnici imaju problema s pristupom njegovim aplikacijama, ali nije dao nikakve pojedinosti o prirodi problema niti je rekao koliko je korisnika pogođeno.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR