Glas Javnosti

Marin le Pen: Glavni krivac krize je EU, njena uloga „fatalna"

Svet
Autor: Glas Javnosti

Francuske vlasti su sa velikim zakašnjenjem počele aktivno da se bore protiv pandemije virusa korona, a pritom se ispostavilo da su mnogi njihovi potezi pogrešni, izjavila je liderka francuske partije „Nacionalno ujedinjenje" za list „Figaro" i dodala da je EU u krizi odigrala ulogu, koja je „fatalna" za zemlje-članice.

„Strategija koju je odabrala vlada ne samo da je zakasnila, nego je i pogrešna. Činjenica da je bolest pogodila Italiju deset dana pre nas, nije nam pomogla. Takođe smo propustili pravi trenutak za sprovođenje masovnog testiranja. Tada je trebalo testirati sve! To bi omogućilo ljudima da se samoizoluju i da ne zaraze svoje bližnje", istakla je Le Pen.

On je takođe dodala da vlasti nisu uspele da na vreme obezbede medicinske maske onima kojima su bile nužno potrebne - prodavcima, policiji, medicinarima, kao i radnicima u pogrebnom zavodu i laborantima, a nakon toga i svim stanovicima.

Prema njenim rečima, iako će se odluke vlade moći oceniti tek nakon završetka krize, već sad je jasno da su počeli da deluju sa velikim zakašnjenjem. Kako je istakla, komitet, koji će biti zadužen za koordinaciju između različitih departmana u borbi protiv virusa formiran je tek 17. marta, odnosno „dva meseca kasnije, nego što je trebalo".

Ona se osvrnula i na ulogu EU u celoj situaciji, rekavši da Evropska unija nije pružila Francuskoj nikakvu pomoć u borbi protiv virusa korona, i da je u suštini odigrala „fatalnu" ulogu u pandemiji.

„Prvi nalog koji je Brisel izdao zemljama-članicama za vreme pandemije bio je da ni u kom slučaju ne ograničavaju kretanje građana. Evropska unija je u velikoj meri odgovorna za širenje bolesti u ovim razmerama. Pritom je delovala isključivo iz ideoloških razloga", ističe francuska političarka.

Ona podseća da je pre nekoliko dana Severnoj Makedoniji i Albaniji dato zeleno svetlo za pristupanje Uniji, što pokazuje kakvi su prioriteti Brisela.

„EU želi da nastavi da se širi, priključujući i zemlje koje će, kako je svima poznato, praviti ozbiljne probleme. Italija u ovom momentu dobija više podrške od Rusije i Kube, nego od EU, koja je objektivno uzrok svega, i ona je prva žrtva virusa", konstatuje Le Pen.

Ona zaključuje da će pandemija „otvoriti oči" francuskoj javnosti, i da će uvideti greške vlade i omogućiti Francuskoj da preispita nacionalne prioritete.

Izvor: Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR