Glas Javnosti

Makron: 400 milijardi evra ili raspad EU

Svet
Autor: Glas Javnosti

Dramatične izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona svojevrsni su ultimatum bogatijim i fiskalno odgovornijim zemljama severne Evrope da moraju pristati na zajedničko finansiranje oporavka pod uslovima južnih zemalja ili Evropska unija više neće postojati jer će, prema njegovom mišljenju, izgubiti smisao.

Makron je u Jelisejskoj palati dao intervju za Fajnenšel tajms u kojem je poručio kako EU „nema izbora“ nego „izdati zajednički dug sa zajedničkim garancijama“, a kako bi se finansirale članice prema njihovim potrebama.

Poznato je da se Nemačka i Holandija protive toj ideji. Makron insistira da je ovo „trenutak istine“ za Evropu, za njeno zajedničko tržište i solidarnost tokom pandemije. „Ako ovo ne učinimo danas, kažem vam da će populisti pobediti – danas, sutra, dan nakon toga, u Italiji, možda Francuskoj i drugde“, dramatično je naglasio Makron .

Francuska traži dodatnih 400 milijardi evra alokacije iz EU proračuna na sredstva koja su već osigurala Evropska centralna banka i ostale EU institucije. Na pitanje šta će se dogoditi ako se ne postigne sporazum oko takvog fonda, hoće li doći do kolapsa evrozone, Makron je odgovorio eksplicitno:

„Da, moramo biti jasni – i evropske ideje... Ne možete imati zajedničko tržište ako neke žrtvujete.“

Izvor: Novosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR