Glas Javnosti

Lukašenko po svome: U crkvi za Uskrs, kritikovao mere zaštite

Svet
Autor: Glas Javnosti

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko posetio je crkvu povodom Uskrsa po starom, julijanskom kalendaru, i kritikovao mere zabrane izlaska građana napolje koje su poremetile versku proslavu usred pandemije novog koronavirusa.

"Uopšte ne odobravam to što su ljude sprečili da idu u crkve", rekao je Lukašenko, prenela je državna agencija Belta, ne precizirajući koga je on kritikovao. U mnogim zemljama mere prisilnog neizlaženja napolje ili zatvaranje mesta za bogosluženje, uskratile su vernicima uskršnje liturgije.

Ali, u Belorusiji su crkve otvorene, dok je poglavar glavne pravoslavne crkve, mitropolit Pavel, preporučio vernicima da ostanu kod kuće.

"Znate moj stav: ove vrste virusa imamo svake godine", ustvrdio je predsednik Lukašenko iz crkve jednog manastira u blizini glavnog grada.

U pratnji svog sina Nikolaja, šef države koji nije nosio masku, zapalio je sveću i razgovarao sa vernicima, saopštila je njegova služba za štampu. 

"Šta god da se događalo u našoj istoriji, niko nikada nije uspeo da otkaže, sakrije ili zabrani ovaj praznik", dodao je beloruski predsednik.

"Uvek sam bio u crkvi i uvek ću tako raditi", rekao je on govoreći u manastiru koji je tokom sovjetske vlasti bio decenijama zatvoren.

Od početka pandemije, Aleksandar Lukašenko je osporavao ozbiljnost novog koronavirusa.

Njegova zemlja sa devet miliona stanovnika i više od 4.000 slučajeva kontaminacije, jedina je koja nije otkazala prvenstvo u fudbalu. Tokom Uskrsa koji više od 260 miliona pravoslavaca slavi danas, nedelju dana posle katolika i protestanata koji koriste noviji, gregorijanski kalendar, verske službe su održane iza zatvorenih vrata uz prenose na Internetu ili televiziji, a u Rusiji je predsednik Vladimir Putin odlučio da Uskrs proslavi ne izlazeći iz svoje službene rezidencije.

Izvor: N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR