Glas Javnosti

Кремљ: Не знамо о чему говори Мајкрософт

Svet
Autor: Глас јавности / Танјуг / од 22.08.2018.

Кремљ је саопштио да не разуме оптужбе америчке компаније Мајкрософт да су хакери повезани са руском владом покушали да нападну сајтове две америчке непрофитне организације, наводећи да та компанија није понудила доказе за своје тврдње.

„Не знамо о којим хакерима говоре”, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитри Песков, пренео је Ројтерс.

Мајкрософт је саопштио да је прошле недеље осујетио покушаје хакера да нападну сајтове две десно орјентисане непрофитне организације, Међународног републиканског института и Хадсон Института, сугеришући да такви и слични напади представљају претњу по низ организација повезаних са обе америчке политичке партије пред изборе за Конгрес у новембру 2018.

„О коме тачно говоре? Ми не разумемо на основу којих доказа доносе такве закључке. Недостају такве информације и докази”, рекао је Песков.

Агенција Ројтерс раније је пренела изјаву неименованог руског дипломате који је Мајкрософтове оптужбе оценио као политичку игру.

„Избори у САД се још нису ни догодили, а већ постоје оптужбе. Мајкрософт се понаша као тужилац, а не приватна фирма”, додао је.

Мајкрософт је раније саопштио да су хакери повезани с руском владом поново покушали да нападну сајтове политичких организација у САД уочи новембарских избора за Конгрес.

Америчка софтверска компанија је навела да је прошле недеље осујетила нападе тако што је преузела контролу над шест сајтова које су хакери креирали како би имитирали странице две десно орјентисане непрофитне организације, Међународног републиканског института и Хадсон Института, као и странице Сената САД.

Такав напад познат је као „удица”, а карактеристичан је по томе што хакери преваре зртву да укуца своје корисничко име и шифру како би им украли податке.

„Да будемо јасни, за сада немамо никакве доказе да су ови домени коришћени за било који успешан напад пре него што их је Мајкрософт преузео нити имамо доказ који би наговестио коначне мете планираног напада”, навела је компанија.

Иначе, чланови Међународног републиканског института су високо позиционирани републиканци, попут сенатора Дзона Мекејна, који је критиковао везе председника Доналда Трампа са Русијом.

Хадсон институт, још једна конзервативна група у САД, организовала је расправе о многим питањима, укључујући и безбедност на интернету, клептократију, а доста је критична и према руској влади.

 

Глас јавности / Танјуг / од 22.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR