Glas Javnosti

КОМУНИСТИ ИМАЛИ ТАЈНИ ДОСИЈЕ О ТРАМПУ: "Знали смо да је био утицајан, није скривао да жели да постане председник; Хтели смо да сазнамо све о њему"

Svet
Autor: Глас јавности / Данас.рс / од 23.10.2018.

Тајна полиција комунистичке Чехословачке направила је досије о Доналду Трампу након његовог венчања с Чехињом Иваном Зелницковом, пише прашки недељник Респект.

"Да, Трампови су били у нашем фокусу интереса", рекао је за недељник Властимил Данек, бивши функционер СтБ-а (државне сигурносне службе) у Готвалдову (данашњем Злину), родном граду Иване Трамп.

"Знали смо да је Трамп био утицајан. Није скривао да једном жели да буде председник. Хтели смо сазнат више о њему", додао је.

СтБ је 1978. прво отворио досије о Ивани Зелницковој а затим га допунио информацијама о њеном супругу, пише Респект који је тај текст објавио у сарадњи с британским листом Гардијан.

Ивана Зелницкова, бивша скијашица и манекенка која је после постала пословна жена, 1977. се удала за Трампа с којим је родила троје деце, Доналда млађег, Иванку и Ерика.

Трамп је, наводи се у досијеу, почео да размишља о председничкој кандидатури 1986, али је одустао од те замисли јер је мислио да је премлад (тада је имао 41 годину).

"Својом кандидатуром жели да буде изузетак у америчкој историји. Жели да се кандидује као политички независна особа. Није члан ни Демократске ни Републиканске странке, иако га обе желе за себе", наводи се у белешци досијеа. "Премда се чини нестварно, Доналд Трамп је сигуран у победу".

Комунистички режим у бившој Чехословачкој пропао је 1989. у такозваној Плишаној револуцији коју је предводио Вацлав Хавел. СтБ који је тесно сарађивао са совјетским службама распуштен је 1990. године.

 

Глас јавности / Данас.рс / од 23.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR