Glas Javnosti

KOMŠIJE MAĐARI GAS ĆE PLAĆATI U RUBLJAMA: Ministar Sijarto istakao da to mogu i bez kršenja sankcija

Svet
Autor: Glas javnosti

Mađarska može platiti ruski prirodni gas bez kršenja EU sankcija nametnutih Rusiji, rekao je ministar inostranih poslova Peter Sijarto kao odgovor na ranije upozorenje predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Ranije ove sedmice premijer Viktor Orban rekao je da je Mađarska spremna da plati ruski gas u rubljama ako to bude potrebno, ali je Lajen rekla da bi to bilo u suprotnosti sa sankcijama uvedenim Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, prenosi Klix.ba.



Ugovori između grana državne elektroprivrede MVM grupe CEEnergy i ruskog energetskog giganta Gazprom PJSC Gazpromexport omogućavaju plaćanje isporučenog gasa prema zahtevu dobavljača, napisao je Sijarto na svom Facebook profilu.

Mađarska vlada je u sredu saopštila da je spremna da plati u rubljama za ruski gas, razbijajući redove sa EU koja je tražila jedinstven front u suprotstavljanju zahtevu Moskve za plaćanjem u ruskoj valuti.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Evropu da rizikuje smanjenje isporuka gasa ako ne plati u rubljama, prenosi Blic.

S obzirom na to da su prošle nedelje od pristizanja računa, iz Evropske komisije ranije su komentarisali da bi oni koji imaju ugovore koji zahtevaju plaćanje u evrima ili dolarima trebalo toga i da se drže.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR