Glas Javnosti

Ko je Afroamerikanac kog je policija ubila u Atlanti?

Svet
Autor: Glas Javnosti

Afroamerikanac Rejšard Bruks ubijen je u Atlanti prilikom hapšenja dan pre nego što je planirao da proslavi rođendan svoje ćerke, saopštili su advokati porodice.

Bruks je imao tri ćerke, stare jednu, dve i osam godina, te 13-godišnju pastorku. Njegova osmogodišnja ćerka trebalo je u subotu da ima rođendansku zabavu.

„Imali su pripremljenu rođendansku proslavu za nju ... s kolačima i svime, a mi smo tamo sedeli i razgovarali s majkom o ubistvu njenog oca“, rekao je advokat porodice Džastin Miler, prenosi portal „B92“.

Bruksa starog 27 godina ubio je policajac na parkingu jednog restorana. On je prijavljen policiji jer je spavao u automobilu. Ustanovljeno je da je bio pod uticajem alkohola. Razgovor sa policajcima u početku je tekao mirno, ali se situacija promenila kada su pokušali da mu stave lisice na ruke. On je od jednog policajca zgrabio elektrošoker, a zatim je ustreljen.

Uskoro je uz snimke s nadzornih kamera objavljen i snimak s kamere koja se nalazila na uniformi policajca.


Demonstranti zapalili restoran
Demonstranti su nakon ovog ubistva, podstaknuti drugim protestima zbog policijskog nasilja u Americi i ubistvom nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda, blokirali glavni auto-put u Atlanti i zapalili restoran „Vendi“, ispred kojeg je Bruks upucan.


Slike na lokalnoj televiziji prikazivale su restoran u plamenu više od 45 minuta pre nego što su vatrogasne ekipe stigle da ugase požar.

Policajci koji su ubili Bruksa
Policijski službenici koji su upucali Rejšarda Bruksa su Garet Rolf i Devin Bronsan. Iz policije kažu da je Bronsan stavljen na administrativnu poziciju, a Rolf je dobio otkaz.


​Gradonačelnica Kiša Lens Botoms saopštila je da je zbog ovog incidenta prihvatila ostavku načelnice Policijske uprave Atlante Erike Šilds, a da će dužnost privremenog čelnika obavljati bivši pomoćnik načelnika Rodni Brajant.

„Iz duboke ljubavi prema ovom gradu i ovoj službi ponudila sam ostavku na mesto šefice policije. Imam veru u gradonačelnicu i vreme je da grad krene napred i izgradi poverenje između policije i zajednica kojoj služi“, izjavila je Šilds.

izvor: Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR