Glas Javnosti

KANADA UVODI POREZ NA LUKSUZ: Oporezuju se privatni avioni, jahte i luks automobili

Svet
Autor: Glas javnosti

Posedovanje aviona, jahti ili luksuznih automobila nikada nije bila jeftina stvar. Međutim, biće sve skuplje za Kanađane jer je vlada ove zemlje najavila nametanje visokog poreza na takve kupovine.

Odluka je doneta kao deo poreskog budžeta za 2022. godinu i biće primenljiva na sve organizacije koje kupuju luksuzna vozila. Zakon na luksuzne predmete primenjivaće se na sve nove automobile i avione čija maloprodajna cena prelazi 100.000 dolara i jahte koje koštaju više od 250.000 dolara.

Porez će se takođe primenjivati retroaktivno na sve „pisane ugovore o prodaji“ sklopljene posle 1. januara 2022. Trgovci na malo, uvoznici, veletrgovci i proizvođači će morati da se registruju u Kanadskoj agenciji za prihode (CRA). Međutim, mnogi nisu zadovoljni novim smernicama.

Komentarišući, Entoni Norejko, predsednik i izvršni direktor Kanadskog udruženja za poslovnu avijaciju, u izjavi je upozorio vladu da će „ekonomski uticaj poreza na luksuz biti značajan i da nije proučavan uz sveobuhvatno razumevanje industrije“.

„Pozivamo ovu vladu da se vrati za sto i, u najmanju ruku, konsultuje sa našim sektorom o razumnim rokovima za promene poreske politike koje ne bi trebalo da budu kaznene, ali koje zaista podržavaju svi Kanađani“, dodao je on.

Prema budžetu Parlamenta, očekuje se da će novi porez na luksuz generisati 600 miliona dolara prihoda tokom pet godina.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR