Glas Javnosti

KALIFORNIJA U OPSADNOM STANJU: Poginula četiri vatrogasca, preko 560 požara bukti na sve strane (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Munje koje su zadesile Kaliforniju poslednjih par dana izazvale su veliki broj požara širom teritorije, od toga 20 glavnih koje vatrogasci pokušavaju da ugase svim silama. Izgorelo je milion hektara zemlje.

Predsednik SAD Donald Tramp odobrio je dodatna sredstva za oporavak od požara. Najstariji državni park u Kaliforniji snažno je oštećen od požara.

Dok se više od 12.000 vatrogasaca bori u Kaliforniji protiv 560 požara, guverner Gevin Njusom kaže da je zatražio sredstva i podršku ne samo od drugih država SAD već i od Kanade i Australije.

- Brinemo šta će se dogoditi nakon nedelje, ako se dogodi još više udara munja i požara. Šta će to značiti za vatrogasce koji bi na linijama mogli biti dve, tri nedelje, pa čak i mesec dana - rekao je šef vatrogasne brigade Lukas Spelman.

Jedan od razloga nedostatka resursa je manje zatvorenika koji obično pomažu u gašenju požara, zbog ranih puštanja tokom pandemije kovid 19.- Zatvorenici vatrogasci su sastavni deo naših vatrogasnih operacija - rekla je portparolka Vatrogasne stanice Kristin Mekmoro.

Dan nakon što je guverner Gavin Njusom rekao da se skoro svaki vatrogasni resursi u Kaliforniji bori protiv vatre, predsednik Donald Tramp u subotu je odobrio da se iz federalnog budžeta izdvoje sredstva za oporavak u područjima zahvaćenim divljim požarima.Ta područja uključuju okruge Lejk, Napa, San Mateo, Santa Kruz, Solano, Sonoma i Iolo, navodi se u saopštenju Bele kuće.

(Glas javnosti/B92)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP