Glas Javnosti

KAD PRESTANEŠ DA BROJIŠ BATINE: Krvave medalje japanskih olimpijaca, taktika - 41 udarac dnevno

Svet
Autor: Glas javnosti

Sukob kultura ili srednjovekovna metoda u jednoj od tehnološki najrazvijenijih zemalja sveta? Japan se na našao u izveštaju međunarodne nevladine organizacije Hjuman rajts voč (HRW) zbog, kako se navodi, tradicije "taibacu" u kojoj je sastavni deo treninga u mnogim sportovima fizičko, seksualno i verbalno nasilje.

Minki Vorden, direktorka Odeljenja za globalne inicijative u Hjuman rajts voč kaže da Japan, zbog odgađanja olimpijskih igara za leto 2021 usled pandemije sada ima dodatnu godinu da uvede uverljive mere protiv „taibacua“.

U saopštenju ukazuje na to da je zlostavljanje dece u sportu globalni problem i da to pokazuju skandali u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Haitiju, Avganistanu i Južnoj Koreji, ali posebno se apostrofiraju iskustva japanskih sportista.

- Dobio sam batine toliko puta da više nisam ni brojao - kaže jedan profesionalni sportista o svojim počecima kada je igrao bezbol za školsku ekipu u japanskoj oblasti Kjušu.

- Trener mi je rekao da za vreme treninga nisam dovoljno ozbiljno shvatio trčanje. Trener nas je sve pozvao i pred svima me je udarao po licu. Krv mi je potekla iz nosa, rekao sam da krvarim, ali on nije prestao - priča spotista.

Njegov vršnjak iz istog sporta naglašava je fizički zlostavljano 90 odsto drugova iz ekipe.
- Zbijali smo šale, zar tebe nisu još pretukli, kada si ti na redu? - priča on.

U onlajn anketi organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč u kojoj je učestovalo 800 sportista u Japanu, stigli su rezultati iz 45 od 47 japanskih prefektura i iz 50 sportova. Sve ukauje da je fizičko kažnjavanje dece i omladine u japanskom sportu koje se zove "taibacu" još uvek rašireno, mada ga zvanično školski zakoni zabranjuju.

- Decenijama u Japanu brutalno tuku decu loveći trofeje - tvrdi Minki Vorden.

Juri Širakava iz Japanske sportske agencije kaže da "taibacu" nije dozvoljen na nastavi sporta.
- Kako bismo odstranili nasilje iz sporta preduzeli smo neke korake, kao što je razvoj nastavnog plana za treninge ili uputstva za škole - kaže on.

Japanski sportisti su pričali o brojnim brutalnim postupcima na treninzima.

- Izvlačili su nas iz bazena uhvativši trake na kapici, tako su nas davili. Još jedna kazna je bila da dete potope u vodu i ne daju mu na površinu, tako mu ponestane vazduha. Bilo je kao u vojsci - kaže jedan dvadesetogodišnjak koji je bio vrhunski vaterpolista.

U anketi je bilo reči i o tome da su treneri seksualno zlostavljali svoje štićenice.

- Povraćalo mi se, njegov miris, ruke, oči, glas. Mrzela sam sve na njemu - kaže jedna devojka koja je morala redovno da se skida pred trenerom i da pušta da je dodiruje – on je rekao da hoće da joj namesti „iščašeno rame“.

Jedna južnokorejska sportistkinja se nedavno ubila. Dvadesetdvogodišnja devojka je u svom dnevniku opisala kako su je trener, klubski lekar i dva starija člana ekipe godinama zlostavljali. I u Japanu je nekolicina mladih sportista oduzela sebi život u poslednjih nekoliko godina. Godine 2012. jedan japanski tinejdžer se ubio nakon što ga je njegov košarkaški trener u samo jednom danu 41 put udario.

(Izvor: DW)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR