Glas Javnosti

Južna Afrika prva pobeđuje koronu zbog HIV-a?

Svet
Autor: Glas javnosti

Južnoafrička republika mogla bi da bude u prednosti u rešavanju epidemije korona virusa u odnosu na druge zemlje zbog godina borbe sa HIV-om i tuberkulozom i iskustva koje je na taj način stekla, te zbog postojeće infrastrukture za sprovođenje masovnih testiranja na koronu.

Južnoafrička republika je jedna od zemalja sa najvećim nejednakostima i brojnom populacijom podložnom razvoju ozbiljnih oblika COVID-19.

Uprkos tome, ova zemlja mogla bi da bude u prednosti u rešavanju aktuelne epidemiološke situacije u odnosu na druge zemlje, a s obzirom na godine koje je posvetila borbi sa HIV-om i tuberkolozom, a pogotovo zbog razvijene infrastrukture za masovna testiranja koje Svetska zdravstvena organizacija ističe kao ključni faktor u borbi sa epidemijom.

U Južnoafričkoj republici mobilne jedinice za testiranje i skrining centri raspoređeni su u najgušće naseljenim područjima u kojima prema procenama živi 25 odsto celokupnog stanovništva zemlje, odnosno 57 miliona ljudi.

U mnogim delovima ove zemlje socijalno distanciranje je praktično nemoguće s obzirom na to da velike porodice često žive u jednoj sobi, kao ni često pranje ruku na mestima gde stotine porodica koristi jednu slavinu. Upravo su ovo podrucja u kojima veliki broj ljudi boluje od tuberkuloze ili je zaražen HIV-om i koja vrlo lako mogu postati žarišta ozbiljnih oblika zaraze korona virusom.

Južna Afrika je bila jedna od svega dve afričke zemlje koje su mogle da urade testove na korona virus u januaru kada je otpočelo njegovo globalno širenje. Sada su u Africi 43 zemlje u mogućnosti da obavljaju testove, ali su te mogućnosti i dalje ograničene.

Iz južnoafričke Nacionalne zdravstvene laboratorijske službe saopšteno je da je ova zemlja trenutno u mogučnosti da uradi pet hiljada testova na dan, kao i da će krajem aprila to biti 30.000. To ovu zemlju stavlja u vrh po broju testiranih u Africi i približava je najrazvijenijim zemljama sveta.

Južna Afrika bi uskoro trebalo da dobije i nove testove na korona virus koji daju brze rezultate. Sistem za testiranje na tuberkulozu koji daje rezultate u roku od dva sata i koji je godinama korišcen u ovoj zemlji, a poznat pod nazivom Džinekspert (GeneXpert), sada je upotrebljen za razvoj brzih testova na COVID-19. Testovi su dobili odobrenje američke Uprave za hranu i lekove i očekuje se da će biti isporučeni u zemlju za nekoliko nedelja.

 

 

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR