Glas Javnosti

Jedna katastrofa za drugom: Afrika na udaru

Svet
Autor: Glas Javnosti

Dok Afrikom hara pandemija novog korona virusa – od koje je trenutno obolelo malo više od 17.000, a umrlo 877 osoba – “crni kontinent” pogodio je i povratak ebole u Kongu, dok Ujedinjene nacije upozoravaju na drugu najezdu skakavaca na istoku, u Ugandi i susednoj Keniji.

Korona virus

Pandemija Kovida-19 najteže je pogodila Južnu Afriku, gde ima 2.272 obolelih a 27 smrtnih slučajeva, prema podacima Worldofmeters.info. Slede Egipat sa 2.190 zaraženih i 164 smrti, Alžir sa 1.983 obolelih i 313 smrti, te Maroko sa 1.838 slučajeva zaraze i 126 smrtnih.

U ostalim državama, poput Kamerona i Tunisa broj zaraženih je ispod 1.000, a najmanje takvih slučajeva imaju Gambija, Mauritanija, Zapadna Sahara, Burundi, Sao Tome i Prinsipe i Južni Sudan, čiji je broj zaraženih ispod 10, sa jednim ili nijednim smrtnim slučajem.

Ebola

Dok zvaničnici ukazuju na potencijalnu katastrofu od širenja epidemije korona virusa u Africi, gde je zdravstveni sistem veoma loš - Svetska zdravstvena organizacija je još u martu upozorila da se kontinent mora “pripremiti za najgore” – mnoge su iznenadile vesti o povratku ebole.

Kongo, koji je bio na ivici da proglasi kraj druge smrtonosne epidemije nakon više od sedam nedelja bez novih slučajeva, zabeležio je prvu smrt od ebole, u pitanju je bio 26-godišnji mladić iz istočnog grada Beniju. U nedelju je SZO saopštila da je u Kongu zabeležen i drugi smrtni slučaj od tog virusa, 11-mesečne devojčice. Od avgusta 2018. u Kongu je umrlo više od 2.200 ljudi od virusa ebole, a Rojters ukazuje da nasilje koje sprovode lokalne milicije koče napore u borbi protiv te epidemije.

Nova pojava zaraze i jednokratni prenos virusa uobičajeni su pred kraj epidemije ebole, te novi slučajevi ne znače nužno da će se virus ponovo istrgnuti kontroli.

Najezda skakavaca

Međutim, pored korona i virusa ebole, nova opasnost se pojavila po afrički kontinent, gde Ujedinjene nacije upozoravaju da “alarmantu pretnju” po pitanju bezbednosti hrane u regionu, nakon što je istoku Afrike zapretila druga najezda skakavaca.

U februaru je, piše “Gardijan”, osam istočnih afričkih zemalja pretrpelo najgoru najezdu skakavaca u poslednjih 70 godina, koju su pojačale klimatske promene i rat u Jemenu. Sada, stručnjaci strahuju da će nova najezda biti još katastrofalnija, a procene su da će biti čak 20 puta gora od one u februaru.

 
UN ističu da skakavci predstavljaju “ekstremno alarmantnu pretnju bez presedana” po hranu u regionu. Jato koje prekriva površinu od oko 850 metara kvadratnih može pojesti istu količinu hrane u jednom danu kao 35.000 ljudi.

Skakavci prate prolećne kiše, u potrazi za usevima i drugom vegetacijom. Ovi insekti mogu preći oko 145 kilometara dnevno i pojesti useva u količini koja odgovara njihovoj sopstvenoj težini.

U drugoj invaziji koja dolazi sa somalijskog tla nalazi se više mladih odraslih skakavaca koji su, ukazuje “Gardijan”, posebno proždrljivi. UN su navele da je situacija posebno zabrinjavajuća sa pojavom većeg broja novih jata na severu i u centralnoj Keniji, Etiopiji i Somaliji.

Uganda je prijavila dva jata koja su stigla prošle nedelje iz susedne Kenije, što je dodatno unelo nestabilnost u snabdevanje hranom za ljude na istoku i severu zemlje.

- Ovo je veoma destruktivno i zabrinuti smo što je došlo u vreme karantina (zbog korona virusa). Zatrpani smo. U trenutku kad skakavci stignu na određeno mesto prvo što urade je da pojedu sve što je zeleno. Uništili su neka polja pod usevima i vegetaciju – izjavila je Helen Adoa, ministarka za poljoprivredu Ugande.

Karantin zbog novog korona virusa usporio je i napore kenijskih vlasti da se izbore sa insektima, jer je sada otežan prelazak granice, pa su isporuke pesticida u zastoju. Vazdušno prskanje je jedini efikasan način u borbi protiv najezde skakavaca, ali postoje žalbe da pesticidi pogađaju stoku.

Izvor: Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR