Glas Javnosti

Italija odbila pomoć od EU

Svet
Autor: Glas Javnosti

Ministri finansija evrozone prošle nedelje usvojili su kreditnu liniju u iznosu od 240 milijardi evra iz Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM), od čega je 30 milijardi rezervisano za Italiju.

Međutim, premijer Đuzepe Konte i zamenik ministra privrede Antonio Mizijani ovih dana jasno su stavili do znanja da ne žele tu pomoć, a razlog je loš ugled ESM u Italiji i celoj Južnoj Evropi: instrument je prvobitno osmišljen za spasavanje prezaduženih država, pri čemu je njegovo korišćenje, kao u slučaju Grčke, moguće samo pod strogim i ponižavajućim uslovima.

 
Potčinjavanje

Predsednik radikalne desničarske i antievropske Severne Lige i bivši minister unutrašnjih poslova Mateo Salvini smatra ESM instrumentom potčinjavanja Briselu. Nakon što su se evropski ministri finansija na jedvite jade složili oko paketa za pomoć u krizi zbog epidemija korona virusa, optužio je Kontea da je “prodao” Italiju Evropskoj uniji.

 
Međutim, premijerov osnovni problem nije Salvini, već najjača politička snaga u njegovoj vladi, Pokret Pet zvezda Bepea Grila, pogotovo njegovo radikalno krilo, koje takođe odbija kredite ESM.

- Ako Konte prekrši obećanje i prihvati kredite ESM, onesposobićemo funkcionisanje vlade – istakao je predstavnik Pokreta u Senatu Mikele Đaruso.

 
Drugim rečima, ako Konte prihvati kreditne linije, preti mu pad vlade, piše austrijski “Standard”.

Socijaldemokrate su "za"

Paket pomoći EU za borbu protiv korona virusa podržavaju socijaldemokrate iz Demokratske partije (PD), manjinskog partnera u koalicionoj vladi. Ministar kulture Dario Frančeskini optužio je "grilovce" za “detinjasto” ponašanje. Ni Berluskonijeva “Forca Italija” nije direktno odbila pomoć ESM, ali PD i Forca Italija zajedno nemaju većinu rimskom parlamentu. Konte je do sada naglašavao da neće promeniti negativan stav prema ESM i da će, ako bude neophodno, odbiti da potpiše paket pomoći.

Nerešeno pitanje finansiranja fonda za oporavak

 
Poslednja reč, međutim, još nije izgovorena. U noći uoči katoličkog Velikog petka ministri finansija postigli su dogovor o paketu pomoći zbog korona krize u ukupnom iznosu od 540 milijardi evra i dodatnom fondu za oporavak od ekonomskih posledica korona krize u iznosu od 1.000 milijardi evra, ali pitanje njegovog finansiranja nije definisano.

Na predstojećem samitu EU 23. aprila Konte će se založiti za finansiranje zajedničkim evropskim obveznicama, tzv. “korona obveznicama”:

- Borićemo se za “korona-obveznice”, a ja ću jasno staviti do znanja da je ESM potpuno neprimereno rešenje – rekao je premijer, koga u takvom stavu podržavaju i mnoge druge države teško pogođene epidemijom, uključujući i Francusku i Španiju.

Izvor: Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR