Glas Javnosti

ISTORIJSKO POLETANJE: NASA i Spejs X šalju astronaute u svemir! Pratite početak 19 sati dugog leta (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

SPACEX (Spejs iks), privatna kompanija multimilijardera Ilon Maska, trebala bi večeras sa Floride da lansira dvojicu Amerikanaca u orbitu, što bi bio prvi let NASA-inih astronauta sa američkog tla nakon devet godina.

SpaceX tako će postati prva privatna firma koja je lansirala ljude u svemir, prenose mediji.

Planirano je da raketa Falkon 9 poleti iz Svemirskog centra Kenedi u 22 sata i 33 minuta. NASA će lansiranje prenositi uživo na svojom Jutjub kanalu. Radi se o poletanju koje je istorijsko i koje prate ljudi širom sveta. Osim na Jutjub kanalu NASA-e na kojem se sve prati u detalje, NASA sve ključne korake objavljuje i na svom Tviter nalogu.

NASA danas detaljno prati dan astronauta koji kreću u svemir, pa su objavili čak i kako su započeli jutro i šta su doručkovali.

Dvojica astronauta mahala su okupljenim medijima kada su krenuli ka automobilu Tesla, koji ih je odvezao do rakete za lansiranje. Tesla je takođe u vlasništvu Ilona Maska. Tamo su se pozdravili sa suprugama i decom.

Na kraju su se pripremili i smestili za poletanje do kojeg bi trebalo doći u 22:23 sati, ako vreme ne poremeti planove.

Biće to početak 19 sati dugog leta astronauta Daga Harlija i Boba Benkena u novoj kapsuli Crew Dragon (Kru Dregon) prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). Meteorolozi najavljuju da su šanse za guste oblake nad istočnom Floridom 50 odsto. Dođe li do odlaganja lansiranja, novo je planirano za subotu ujutro.

Astronauti će poleteti sa iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in šatl kojim je upravljao Harli.

U Kejp Kanaveralu bi trebali da budu predsednik Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens.

Uspešna misija bila bi ostvarenje glavnog NASA-inog cilja, odnosno kako je to formulisao šef agencije Džim Brajdenstajn, ponovno slanje u svemir "američkih astronauta na američkoj raketi sa američkog tla".

Američki astronauti su u posljednjih devet godina kretali u orbitu na ruskoj raketi Sojuz.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR