Glas Javnosti

Iako dobro čuvana tajna procurela imena KANDIDATA ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR, jedna dobro poznata TINEJDŽERKA u igri

Svet
Autor: Glas javnosti

Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament danas će u Oslu saopštiti ime dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Kao favoriti za ovogodišnjeg laureata u medijima se pominju akteri borbe protiv klimatskih promena, među kojima švedska aktivistikinja Greta Turnberg.

Foto: Tanjug/AP

U svetlu borbe protiv dezinformacija, kao mogići dobitnici pominju se i medijske organizacije poput Reportera bez granica (RSF) sa sedištem u Parizu i Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) u Njujorku.

 Fondacija Nobel saopštila je da ima 318 kandidatura za ovogodišnju nagradu za mir, navodi se na sajtu te fondacije.

Norveški odbor za mir ne saopštava imena kandidata ni medijima ni samim kandidatima.

Informacije u medijima o dobitniku pre zvaničnog saopštavanja su samo procene i spekulacije, ili izjave onih koji su nekog kandidovali Odboru, dodaje se na sajtu.

Prošlogodišnji dobitnik bio je premijer Etiopije Abij Ahmed, a prvu Nobelovu nagradu za mir su 1901. godine podelili Švajcarac Žan-Anri Dinan, osnivač Crvenog krsta i Francuz Frederik Pasi, osnivač i predsednik Francuskog društva za arbitražu medju nacijama.

Nagrada za mir, koja se dodeljuje u Oslu za razliku od ostalih Nobelovih nagrada koje se dodeljuju u Stokholmu, tradicionalno se uručuje 10. decembra na dan smrti osnivača nagrade, švedskog naučnika i industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), pronalazača dinamita.

Za razliku od prethodnih godina, ceremonija ove godine neće biti održana uvelikoj sali Gradske kuće u Oslu, koja može da primi 1.000 zvanica, već u zgradi "Aula" Univerziteta u Oslu, koja može da primi stotinak gostiju.

Ceremonija uručenja nagrada u Stokholmu otkazana je zbog pandemije koronavirusa, već je predviđena televizijska ceremonija, a laureati će dobiti svoje nagrade na daljinu.

(Glas javnosti/B92)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR