Glas Javnosti

HAG OSUDIO TRAMPA: Neprihvatljivo mešanje u vladavinu zakona!

Svet
Autor: Glas javnosti

Međunarodni krivični sud osudio je odluku administracije američkog predsednika Donalda Trampa da uvede sankcije osoblju tog suda zbog istrage američkih ratnih zločina, navodeći da to predstavlja "neprihvatljiv pokušaj mešanja u vladavinu zakona i sudske postupke“ tog suda.

U saopštenju suda navodi se da Međunarodni krivični sud (MKS) "čvrsto stoji uz svoje osoblje i zvaničnike i ostaje nepokolebljiv u svojoj posvećenosti izvršavanju, nezavisno i nepristrasno, mandata“ koji mu je dodeljen osnivačkim ugovorom, Rimskim statutom, prenosi Tanjug pisanje Ej-bi-si njuza.

Sud, čije je sedište u Hagu, poručio je da je odluka SAD "napad na interese žrtava zločina, za mnoge od kojih sud predstavlja poslednju nadu u pravdu“.

Tramp je odobrio uvođenje ekonomskih sankcija i putnih restrikcija svim zaposlenim u MKS koji bez saglasnosti SAD vode istrage ili optužuju američke vojnike ili obaveštajne zvaničnike oko mogućih zločina u Avganistanu, saopštila je ranije Bela kuća.

Odluku da uvede sankcije zvaničnicima MKS-a usledila je nakon što je Žalbeno veće suda u martu odobrilo istragu o optužbama za ratne zločine američkog vojnog i obaveštajnog osoblja, avganistanskih snaga i talibana u Avganistanu.

Visoki zvaničnik Trampove administracije kratko je prokomentarisao da istragu MKS „gura jedna organizacija sumnjivog kredibiliteta“, optuživši Rusiju za učešće u toj istrazi.

Naredba predsednika daje ovlašćenje državnom sekretaru Majku Pompeu da u dogovoru s ministrom finansija Stivom Mnučinom blokira račune u SAD službenicima MKS koji su uključeni u istragu o američkim zločinima u Avganistanu, kao i da zabrani ulazak u zemlju tim osobama.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR