Glas Javnosti

Gruzija: Svi hramovi pravoslavne crkve biće otvoreni na Vaskrs

Svet
Autor: Glas Javnosti

Za vreme vaskršnjih praznika svi hramovi Gruzijske patrijaršije biće otvoreni, bez obzira na karantin, izjavio je poglavar Gruzijske pravoslavne crkve.

Dana 1. aprila 2020. katolikos patrijarh sve Gruzije Ilija Drugi u svom obraćanju izjavio je da Gruzijska pravoslavna crkva neće zatvarati hramove na Cveti i na Vaksrs, saopštava sajt Gruzijske patrijaršije.

-Svaki čovek u vreme iskušenja želi da se uteši i spase. Danas, kada svetom vlada nova zaraza koja predstavlja opasnost po život stanovništva, prirodno je da parohijane koji polažu nadu u Gospoda privlači hram. Za vernike duhovna hrana je isto toliko važna i neophodna kao i telesna; stoga je nemoguće zatvoriti vrata hrama, i ona će biti otvorena za one koji žele da odu u crkvu da bi primili Božju blagodat i duhovno se ukrepili- kaže se u patrijarhovoj poslanici.

U obraćanju se ukazuje na potrebu da se poštuju posebne mere s ciljem da se smanje faktori rizika za širenje bolesti. Unutar hrama tokom bogosluženja preporučljivo je da bude samo sveštenstvo, pojci i prislužnici. Veliki hramovi će takođe moći primiti mali broj parohijana. U malim crkvama tokom bogosluženja, parohijani treba da budu na ulici, držeći se propisane distance. Sveštenici takođe mogu služiti liturgiju u dvorištu.

U poslanici se naglašava da je «bogosluženje za sveštenstvo neodvojivi deo svešteničke dužnosti i od izuzetne je važnosti za čitav narod».

U Gruziji je uveden opšti karantinski režim, koji zabranjuje okupljanje više od tri čoveka na javnim mestima.

Izvor: eparhijazt.com

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR