Glas Javnosti

ГОРАК УКУС "ДОБРОДОШЛИЦЕ": Сваки четврти Немац од 20 милиона има мигрантско порекло

Svet
Autor: Глас јавности / Курир.рс / од 03.08.2018.

У Немачкој живи око 20 милиона људи мигрантског порекла, што је раст за 4,4 одсто, показује нова студија Статистичког завода Немачке. Око половина тих људи вец́ има немачки пасош.

Готово сваки четврти грађанин Немачке није рођен у тој земљи, или су му родитељи родом из иностранства. Главни разлог за снажан раст удела миграната је у томе што је вец́ дуже време стопа имиграције вец́а од оне у САД, која важи за имигрантску земљу.

Исто тако важан узрок је смањење становништва без мигрантског порекла годишње за пола милиона.

Колико се брзо дешавају промене у становништву показује детаљнији поглед на старосне групе. Док данас у Немачкој живи 5,8 милиона грађана изворних Немаца у старости између 50 и 54 године, код млађих група је ситуација сасвим другачија. Код старије генерације сваки десети грађанин Немачке има мигрантско порекло, а код младих је удео вец́ 38 одсто.

Немачко друштво се од 60-их година прошлог века развијало у мигрантско друштво, констатују медији додајуц́и да је Немачка постала најомиљенија европска дестинација свих категорија миграната - радна, породична или миграција у циљу добијања азила.

Према статистичарима из Визбадена, 51 одсто људи мигрантског порекла има немачки пасош или двојно држављанство, док су остатак странци. Поређења ради 2011. је "само" 42 одсто имало немачки пасош. Ова статистика базирана је, како је наведено, на микроцензусу, годишњег истраживања грађана. То истраживање је показало и да у Немачкој два и по милиона грађана претежно говори страним језиком.

Најчешц́е коришц́ени језици су турски, руски, пољски и арапски.

Уколико у једном домац́инству сви чланови имају страно порекло, у 55 одсто случајева користи се страни језик, али ако је само један део страног порекла, коришц́ење страног језика пада на седам одсто.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR